Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor susține că Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, era obligat să aibă propriul serviciu de hingheri la primăria de sector

Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor susține că Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, era obligat să aibă propriul serviciu de hingheri la primăria de sector

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) acuză că primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, era obligat să aibă propriul serviciu de hingheri la primăria de sector.

ASPA lansează acuzații grave la adresa primarului Sectorului 6

ASPA transmite că prevederile hotărârii de guvern 1059 din 2013, care aprobă normele metodologice pentru OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân obliga primăria condusă de Ciprian Ciucu să aibă propriul serviciu care să se ocupe de strângerea câinilor fără stăpân.

Hotărârea de guvern prevede că serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân (serviciile de ecarisaj – n.red.) își desfășoară activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân pe raza unităților administrativ-teritoriale, respectiv a subdiviziunilor acestora. Or, primarul de sector Ciprian Ciucu declarase într-o conferință de presă că legislația nu îi permite înființarea de servicii de ecarisaj pentru că sectorul nu este o unitate administrativ-teritorială, ci o subdiviziune.

Pe de altă parte, ordonanța de urgență 155/2001 se referă strict la înființarea de servicii de ecarisaj la nivelul unităților administrativ-teritoriale, fără să amintească subdiviziunile acestora:

Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului București au obligația de a înființa, în funcție de necesități, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân înființate la nivelul unităților administrativ-teritoriale vor gestiona baza de date organizată la nivelul acestora.

Comunicatul transmis de ASPA

La data de 14.01.2023, ASPA a avut o acțiune de capturare în zona Lacul Morii – str. Drumul la Roșu, la care a solicitat participarea unui echipaj de la Poliția Locală Sector 6.

În urma acțiunii, au fost identificați 4 câini care au intrat pe o proprietate privată în prezența echipajelor ASPA și al Poliției Locale Sector 6.

La finalul acțiunii, echipajul ASPA a întocmit un Raport de activitate în care a consemnat că nu au putut fi capturați câinii deoarece s-au retras pe o proprietate privată, au menționat și numele posibilului proprietar al terenului. Raportul a fost semnat și de polițistul local de la sectorul 6, prezent la acțiune.

Până în prezent nu am primit de la Poliția Locală Sector 6 un răspuns cu privire la permisiunea de a acționa pe proprietatea privată respectivă.

Raportul mai jos în postare.

OBLIGATIVITATEA LEGALĂ A PRIMĂRIILOR DE SECTOR DE A-ȘI ÎNFIINȚA PROPRIILE SERVICII DE GESTIONARE CÂINI FĂRĂ STĂPÂN, PRECUM ESTE ASPA:

Conform HG 1059/2013 privind normelor metodologice de aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân,

ART. 3 ALIN. (1) ȘI (2)

(1) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, înființate potrivit art. 1 alin. (1) din ordonanța de urgență (OUG 155/2001), desfășoară activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân pe raza unităților administrativ-teritoriale, respectiv a SUBDIVIZIUNILOR ACESTORA, la nivelul cărora au fost înființate, și, în funcție de posibilități, pot încheia protocoale de colaborare cu unitățile administrativ-teritoriale cu care se învecinează, precum și cu orice altă unitate administrativ-teritorială de pe raza județului.

(2) Serviciile prevăzute la alin. (1) sunt denumite în mod obligatoriu prin sintagma „Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân”, urmată de denumirea unității administrativ-teritoriale, respectiv a SUBDIVIZIUNII ACESTEIA, la nivelul căreia au fost înființate.

ART. 2 LIT. M)

Serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân – serviciu de utilitate publică, înființat la nivelul unităților administrativ-teritoriale, RESPECTIV AL SUBDIVIZIUNILOR ACESTORA, în condițiile legii, de consiliul local, respectiv de Consiliul General al Municipiului București, în scopul gestionării câinilor fără stăpân de pe raza unității administrativ-teritoriale respective;

În concluzie, OUG 155/2001 NU SE REFERĂ DOAR LA UAT-URI, CI ȘI LA SUBDIVIZIUNILE (SECTOARELE) UAT-urilor, așa cum rezultă clar din articolele de mai sus menționate din normele de aplicare ale OUG 155/2001, aprobate prin HG 1059/2013.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:55 - Momente fără precedent pentru Liviu Vârciu. Ce-a pățit prezentatorul TV în vacanța din Maldive: „M-am umflat tot” (FOTO)
12:53 - Răzvan Burleanu, prima reacție după incidentele de la meciul dintre Sepsi și U Craiova 1948: „Poziția noastră, a FRF, e foarte clară”
12:48 - Kremlinul spune că Boris Johnson minte în legătură cu ameințarea pe care i-ar fi făcut-o Vladimir Putin
12:44 - Obiecte de artă, descoperite la Vama Albiţa într-un autocar care intenţiona să iasă din ţară. Există suspiciunea că fac parte din patrimoniul naţional
12:39 - SUA avertizează că Turcia ar putea fi ținta unor noi atacuri teroriste. Alerta de securitate, emisă de mai multe ambasade din Ankara
12:38 - Motivul pentru care Monica Tatoiu refuză să mai apară la TV: „Nu am fost niciodată plătită pentru participarea mea la niciuna dintre emisiunile la care am luat parte” Citeşte întreaga ştire: De ce Monica Tatoiu nu vrea să mai apară la TV: „Nu am fost niciodată plătită pentru participarea mea la niciuna dintre emisiunile la care am luat parte”
12:36 - Presa rusă: Erdogan spune că relațiile sale cu Vladimir Putin sunt bazate pe onestitate și încredere. Liderul turc acuză SUA că „și-a încălcat cuvântul”
12:18 - Avantajele și dezavantajele meseriei de șofer de tir
12:16 - Care sunt efectele pozitive ale administrării suplimentelor cu quercetină naturală
12:12 - Vești proaste pentru pescari. Taxa pe un an ar putea fi de 6 ori mai mare în Deltă: „Ce e gratis până la urmă nu mai e”