Cine sunt cei trei medici bolnavi de Covid, care au fugit de la spitalul din Târgu Jiu. Directorul DSP Gorj, pentru B1.RO: „Fiind confirmate pozitiv, externarea se face după ce medicul curant spune că ești vindecat sau după un test negativ”

Cine sunt cei trei medici bolnavi de Covid, care au fugit de la spitalul din Târgu Jiu. Directorul DSP Gorj,  pentru B1.RO: Fiind confirmate pozitiv, externarea se face după ce medicul curant spune că ești vindecat sau după un test negativ
Foto: gazetadedimineata.ro

Trei cadre medicale infectate cu coronavirus au fugit din Spitalul Județean Târgu Jiu, acolo unde erau internate la secția de Boli Infecțioase. Este vorba despre trei femeie, dintre care una e pneumolog, iar o alta chiar medic la Terapie Intensivă. Ele au fost găsite acasă și au fost duse cu ambulanța la secția Oncologie a aceleiași unități medicale. Pentru fapta lor, doctorițele s-au ales cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Narcis Stoian, directorul DSP Gorj, a declarat pentru B1.RO că cele trei cadre medicale nu aveau voie să părăsească spitalul fără o externare decisă de medici din care să rezulte că persoanele sunt vindecate sau că nu mai sunt contagioase:

„Fiind confirmate pozitiv externarea nu se face decât, ori după ce medicul curant spune că ești vindecat, ori după un test negativ. Au plecat fără să anunțe pe nimeni. La un control în care am identificat paturile ATI să vedem disponibilitatea lor, am observat că lipsește un număr de trei pacienți. I-am identificat ca fiind respectivele persoane. Din moment ce sunt internate în spital, orice pacient care se internează după noile reglementări este simptomatic, nu asimptomatic. Simptomaticul stă acasă. Ca să stai în spital trebuie să ai simptome, altfel nu văd de ce ai ocupa un loc în spital la Boli Infecțioase de dragul de a-l ocupa. Sunt alte persoane care așteaptă dou-trei zile să primească un loc în spital”, a declarat directorul DSP Gorj.

Trei medici din Gorj infectați cu coronavirus au fugit din spital

Joi, inspectorii Direcției de Sănătate Publică au mers în control la Spitalul Județean Târgu Jiu pentru a vedea în ce proporție paturile de la secția de Terapie Intensivă sunt ocupate. Mai apoi, ei s-au plimbat prin secții să vadă cum sunt tratați pacienții și, cu această ocazie, au constatat că trei dintre ei lipseau. Era vorba chiar despre trei medici, femei, care erau internate acolo de câteva zile.

Asta a determinat Direcția de Sănătate Publică să alerteze agenții Inspectoratului de Poliție Județean Gorj. Și ei s-au deplasat la spital, apoi au început căutările.

„Ancheta va fi preluată de Biroul de Investigaţii Criminale a IPJ Gorj. Sunt un pericol şi pentru alte persoane atâta timp cât sunt diagnoticate pozitiv“, a declarat Narcis Stoian, directorul DSP Gorj, citat de Adevărul.

Femeile au fost găsite, în cele din urmă, chiar în locuințele lor.

Cine sunt medicii cu COVID-19 din Târgu Jiu care au fugit din spital

Persoanele infectate cu coronavirus și fugite din spital sunt trei femei cu vârste cuprinse între 31 si 55 ani. Toate sunt din Târgu Jiu, medici în cadrul Spitalului Județean.

Una dintre ele este pneumolog, iar despre o a doua se știe că lucrează chiar la o secție de Terapie Intensivă.

Femeile au fost găsite acasă și duse cu ambulanța la secția Oncologie a spitalului județean.

Verificările au arătat că ele au părăsit secția de Boli Infecțioase fără a anunța acest lucru. Pentru fapta lor, ele s-au ales cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. De asemenea, și Spitalul Județean Târgu Jiu a deschis o anchetă.

„Poliţiştii au constatat ca pacienţii ar fi trei femei cu vârste cuprinse între 31 si 55 ani, toate având domiciliul în muninicipiul Târgu Jiu, acestea fiind medici in cadrul Spitalului Judeţean Târgu Jiu. Din verificări a rezultat că în cursul zilei de 29.10.2020, acestea au părăsit incinta Secţiei Medicale unde erau internate fără a informa despre acest lucru. Întrucât nu au respectat măsurile pentru prevenirea răspândirii COVID-19, celor trei persoane li s-au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Persoanele în cauză au fost identificate la domiciliu şi transportate cu ambulanţa şi internate la Secţia Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu“, a transmis Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Gorj, citată de Agerpres.

Aproape 6.000 de angajați din sistemul sanitar, infectați cu coronavirus de la debutul epidemiei

Pe 27 octombrie, Ministerul Sănătății a anunțat că 3.847 de angajați din sistemul sanitar, medici, asistenți, ambulanțieri și infirmieri, s-au infectat cu coronavirus de la începutul epidemiei. 33 dintre aceștia au murit.

De asemenea, alți 2.000 de angajați din sistem, dar personal nemedical (angajați din sectorul tehnic și administrativ) au fost depistați pozitiv.

În schimb, sindicatele susțin că numărul angajaților care s-au infectat ar ajunge chiar la 10.000.