Cum arată Podul Ciurel, care va fi deschis circulației sâmbătă (FOTO)

Cum arată Podul Ciurel, care va fi deschis circulației sâmbătă (FOTO)

După deschiderea Magistralei 5, bucureștenii vor asista la o nouă inaugurare cu fast în acest weekend. Pasajul rutier Ciurel din Capitală se va deschide sâmbătă, potrivit unui anunț făcut de primarul Gabriela Firea.

O nouă inaugurare în Capitală: Cum aratăPasajul rutier Ciurel, inaugurat sâmbătă

Construcția are o lungime de aproximativ 1 kilometru, din care un sfert reprezintă podul peste Dâmbovița. Pasajul urmează să facă legătura cu autostrada A1.

Construcția conține 12 pasaje rutiere și un pod hobanat. Pentru realizarea proiectului au fost folosite: 66.000 metri cubi de pământ pentru terasamente, 20.000 metri cubi de balast stabiliza, 11.000 tone de asfalt, 40.000 metri cubi de beton, 5.150 tone tablier și armătură metalică, 310 tone oțel pentru hobane, 13 kilometri de bordură, 7.5 kilometri de parapete.

Gabriela Firea spune că lucrările ar fi durat mai puțin și ar fi fost mai ieftine dacă nu întâmpinau probleme cu proprietarii din zonă și asociația condusă de Nicușor Dan.

„Blocajul creat de Nicușor Dan, asociația sa și familia Daneș a cauzat Primăriei Capitalei pierderi de aproape 10 milioane de euro, sume care au fost solicitate de constructor în baza prevederilor contractuale. Proiectul a costat în final 50 de milioane de euro, deși ar fi trebuit să coste doar 40. (…) Lucrările efective au început în anul 2010, dar s-au oprit la scurt timp, pentru că familia Daneș, împreună cu asociația și susținută de domnul Nicușor Dan, au dat în judecată Primăria de mai multe ori, sub diferite pretexte, pentru ca podul Ciurel să nu se construiască. Au solicitat pe rând: să se desființeze autorizația de construire, să se anuleze în instanță PUZ-ul de sector. Nu au reușit, dar s-au pierdut foarte mulți ani. Instanța a decis că nu este afectată viața de familie a celor care dețin „casa roz” și nici proprietatea privată”, a mai spus Gabriela Firea, potrivit unui comunicat de presă.

În ceea ce privește cea de-a doua etapă, Nod Virtuții – Bd. Uverturii, se lucrează deja la proiectul tehnic, documentația fiind aproape de final. De asemenea, a fost redefinit coridorul de expropriere pentru această etapa. În proiectul initial, erau afectate 200 de clădiri, iar noul proiect prevede aproximativ 20 de imobile ce urmează a fi expropriate.

Astfel, ne ușurăm munca și realizăm economii importante de timp și resurse financiare. Drumul până la Bd. Uverturii va avea aproximativ 3 kilometri.

Pasajul care duce nicăieri

Jurnalistul Radu Banciu a criticat ritmul greu în care au fost realizate construcțiile dar și lipsa de utilitate a acestui proiect, care deocamdată, este nefuncțional:

Deci este un pod peste Dâmbovița, iată imaginile, era greu să le descriem, într-adevăr o construcție din altă lume. Două pasaje supraterane peste Șoseaua virtuții, un pod la nivelul solului peste Dâmbovița, păcat că nu trecea și Nilul pe acolo dacă am fi reușit să le unim, nouă bretele rutiere, cică sunt 9 eu văd vreo 2, 7 invizibile – e mai bine să fie invizibile că așa surpriza e și mai mare pentru cei care călătoresc. Deocamdată el nu duce nicărieri, este un pod ca în Oltenia dar asta spune doamna Firea, că dacă va fi aleasă încă vreo 3-4 mandate o să găsească și o utilitate acestui pod, el s-ar uni cu Bulevardul Uverturii, se va construi acolo în următorii 500 de ani un drum expres, ce va ajunge până la Sos. De Centură și se vor rezolva toate probleme de trafic.