Producția mondială de vin scade la cel mai scăzut nivel din 1961, pe fondul schimbărilor climei

Producția mondială de vin scade la cel mai scăzut nivel din 1961, pe fondul schimbărilor climei
Sursa foto: Pixabay.com

Producția mondială de vin din 2024 ar urma să scadă la cel mai scăzut nivel din 1961, din cauza efectelor intemperiilor, și va înregistra o scădere de 2% față de anul și el slab 2023, potrivit estimărilor publicate vineri de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), citate de Le Figaro și BBC.

Franța, în schimb, a înregistrat în 2024 cea mai puternică scădere anuală dintre toate aceste țări

Potrivit acestor previziuni, bazate pe cifrele de recoltă pentru 29 de țări care reprezintă 85% din producția de anul trecut, producția mondială de vin în 2024 este estimată între 227 și 235 de milioane de hectolitri (mhl), cel mai mic volum recoltat din 1961 (220 mhl).

Cu o proiecție medie de 231 mhl, se preconizează că recolta va fi cu 2% mai mică decât în 2023 (237 mhl) și cu 13% mai mică decât media din ultimii zece ani.

„Provocările climatice din ambele emisfere sunt din nou principalele cauze ale acestui volum redus al producției mondiale”, subliniază OIV, care precizează că majoritatea regiunilor au avut de suferit. Europa se așteaptă la „un nivel scăzut al producției”, doar Portugalia și Ungaria menținând niveluri apropiate de media lor.

Producția din Italia, cu 41 de milioane de hectolitri, este mai bună decât „volumele foarte scăzute din 2023” și este din nou primul producător mondial.

Franța, în schimb, a înregistrat în 2024 cea mai puternică scădere anuală dintre toate aceste țări (-23%, la 36,9 milioane de hectolitri) și revine pe locul al doilea, potrivit OIV, organizație interguvernamentală care își sărbătorește anul acesta centenarul. Spania ocupă locul 3, cu un bilanț ușor îmbunătățit în ultimul an.

Statele Unite, al patrulea mare producător mondial, au înregistrat o recoltă medie de 23,6 milioane de hectolitri, ușor sub valoarea prevăzută pentru 2023.

În emisfera sudică, volumele vor fi cele mai scăzute din ultimele două decenii, din nou din cauza condițiilor meteorologice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:26 - Stupoare în Spania după ce titlul mondial la Scrabble în spaniolă a fost câștigat de un om care nu vorbește limba: „O umilință incredibilă”
22:12 - PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile anunță că intră împreună la guvernare / Se discută și despre susținerea unui posibil candidat comun pro-european la prezidențiale
22:07 - Declarația neașteptată pe care i-a făcut-o Donald Trump, Prințului William. „Unii oameni arată mai bine…”
22:03 - Polițiști loviți și amenințați cu moartea de un șofer oprit în trafic! Avea farurile stinse, mirosea a alcool și a refuzat să i se pună etilotestul
21:58 - Diana Șoșoacă, noi dezvăluiri despre Călin Georgescu: „Îl susțineam dintr-o obligație de situație, dar ce era după el, era potopul! De abia aștept să …”
21:55 - Radu Miruță (USR), despre instituțiile responsabile pentru criza politică: „Fie nu au mirosit nimic și e grav, fie au mirosit și au fost parte din povestea asta”
21:39 - Vlad Nistor: Mi se pare că noi toți ne ducem după fentă. Tot ce se întâmplă zilele acestea e ceva construit pentru a distrage atenția opiniei publice (VIDEO)
21:38 - Adrian Țuțuianu: „Cred că mulți oameni s-au lămurit că domnul Călin Georgescu amestecă lucrurile, minte de foarte multe ori prin omisiune / Trebuie să existe credibilitate în toate acțiunile statului” (VIDEO)
21:33 - România, țara din UE cu cei mai puțini pensionari care continuă să lucreze. De ce revin românii pe piața muncii după retragere
21:12 - Ministrul Apărării și ambasadoarea SUA, în vizită la Baza de la Kogălniceanu. Angel Tîlvar: Am simțit nevoia să transmit tuturor aliaților noștri că România rămâne ferm angajată pe parcursul euroatlantic