Duminica Floriilor sau Floriile este o sărbătoare pe care românii o sărbătoresc în fiecare an. Ea este comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui, neavând o dată exactă.
De Florii, preoții recomandă rostirea rugăciunii pentru binecuvântarea ramurilor de salcie, în speranța obținerii norocului și bunăstării.
„Domnului să ne rugăm,
Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.
Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor.
Amin”.
La finalul slujbei, preoții împart în fiecare an crenguțe de salcie sfințită și le recomandă creștinilor să le ia acasă și să le așeze la icoane. Se spune că acestea au puteri tămăduitoare.
În România, ramurile de salcie înlocuiesc ramurile de măslin și finic, întrucât nu sunt ușor de găsit.