Valeriu Gheorghiță: Se estimează o creștere a numărului de infectări cu coronavirus, cel mai probabil la sfârșit de august sau început de septembrie

Valeriu Gheorghiță: Se estimează o creștere a numărului de infectări cu coronavirus, cel mai probabil la sfârșit de august sau început de septembrie
Foto: Guvernul României / Facebook

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, avertizează că se estimează o creștere a numărului de infectări cu coronavirus în lunile următoare, probabil la sfârșit de august sau la început de septembrie. Cel mai probabil, spune el, va fi vorba despre cazuri de îmbolnăvire cu tulpina indiană a SARS-CoV-2, așa-zisa variantă Delta.

Se estimează o creștere a numărului de infectări, cel mai probabil la sfârșit de august sau început de septembrie, spune Valeriu Gheorghiță

Președintele CNCAV a explicat, duminică seară, la Digi 24, că experiența prin care trece Marea Britanie arată că această infecție se răspândește cu precădere în rândul persoanelor nevaccinate și că tulpina indiană este prezentă îndeosebi la tineri, unde ponderea persoanelor vaccinate este destul de crescută.

În plus, tot în Regatul Unit s-a constatat că persoanele cu schemă de vaccinare completă au un nivel de protecție de peste 90% în ceea ce privește riscul de internare în spital și expunerea la forma de boală care evoluează cu complicații și cu risc de deces. În schimb, persoanele vaccinate cu o singură doză nu au un nivel foarte mare de protecție din acest punct de vedere și riscă să contracteze boala.

„Mesajul este de a completa, într-adevăr, schema de vaccinare. Marea Britanie, astăzi, a redus acel interval între cele două doze de la 12 săptămâni la 8 săptămâni, pentru a accelera vaccinarea celor care au primit o primă doză, tocmai că s-a observat această tendință de a afecta persoanele care au primit o singură doză”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit oficialului, până în prezent, au fost vaccinați circa 98.000 de copii cu vârsta între 12 și 17 ani, reprezentând o pondere de sub 10% din populația de minori eligibilă pentru vaccinare. Totuși, Valeriu Gheorghiță se așteaptă să crească numărul vaccinărilor la această categorie de vârstă. Nu au apărut efecte adverse deosebite. A fost înregistrat un singur caz de miocardită și este sub control, iar copilul a fost externat.

De la debutul campaniei de vaccinare, în România, au fost vaccinate măcar cu o doză peste 4,63 milioane de persoane, iar mai bine de 4,35 milioane dintre acestea au primit două doze. În total, la nivel național au fost administrate circa 8,73 milioane de doze din cele patru vaccinuri aprobate pentru utilizare în UE.La cel mai recent bilanț epidemiologic au fost raportate doar 53 de infectări nou depistate la nivel național.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)