CCR: Hotărârea de revocare a Avocatului Poporului nu afectează valori şi principii constituţionale

CCR: Hotărârea de revocare a Avocatului Poporului nu afectează valori şi principii constituţionale
Foto: napocanews.ro

Curtea Constituţională  a publicat vineri motivarea asupra deciziei privind revocarea Avocatului Poporului, în care se constată că măsura nu afectează valori şi principii constituţionale, scrie Mediafax.

„Curtea constată că revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a domnului Gheorghe Iancu nu vizează, prin natura juridică a hotărârii criticate, valori şi principii constituţionale, în sensul reţinut de instanţa de contencios constituţional prin Decizia nr. 727 din 9 iulie 2012 şi, ca atare, această hotărâre nu poate fi supusă controlului de constituţionalitate”, susţin judecătorii Curţii Constituţionale.

CCR mai  precizează că nu intră în atribuţiile sale evaluarea activităţii Avocatului Poporului, iar o eventuală decizie în acest caz ar însemna ca CCR să aibă posibilitatea de a se substitui Parlamentului.

„Avocatul Poporului răspunde numai în faţa Parlamentului, activitatea sa fiind supusă controlului parlamentar. Ca urmare, Parlamentul este singura autoritate în măsură să aprecieze dacă activitatea desfăşurată de Avocatul Poporului, în calitatea sa de conducător al instituţiei, s-a realizat în limitele stabilite de Constituţie şi lege sau, dimpotrivă, cu încălcarea acestora, şi în consecinţă, printr-o evaluare obiectivă în cadrul căilor şi procedurilor exclusiv parlamentare, să dispună măsurile legale”, mai precizează judecătorii Curţii.

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a fost revocat din funcție pe 3 iulie, în urma unei ședințe extraordinare de plen. PDL a depus o plângere în acest sens, însă CCR a decis, pe 10 iulie, că sesizarea este inadmisibilă.