CEDO: Un deținut de la Giurgiu ar putea primi peste 5.000 euro la eliberare de la statul român

CEDO: Un deținut de la Giurgiu ar putea primi peste 5.000 euro la eliberare de la statul român
Foto: evz.ro

Potrivit unei decizii luate marți de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, un deținut de la Giurgiu ar putea primi la eliberare peste 5.000 euro de la statul român din cauza condițiilor de detenție în care a stat, informează Mediafax.

Mihai Scarlat a fost condamnat în 2003 la 10 ani și 10 luni de închisoare pentru trafic de droguri și este deținut la Giurgiu. Pe parcursul perioadei de detenție a fost transferat în trei penitenciare, inclusiv Jilava și Rahova.

După ce a luat un microb în închisoare, Scarlat a dezvoltat o afecțiune a inimii. În acest sens, el a fost eliberat în 2010 timp de câteva luni pentru a suferi o intervenție chirurgicală.

În 2010 și 2011, bărbatul a înaintat instanțelor din România mai multe plângeri, în legătură cu condițiile de detenție. El a reclamat, în special, supraaglomerarea celulelor și lipsa igienei și a căldurii, însă majoritatea cererilor sale au fost respinse.

Așadar, Scarlat s-a plâns la CEDO, invocând articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului – interzicerea torturii şi tratamentelor degradante sau inumane. Vurtea a constat că acest articol a fost încălcat în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie de la Rahova şi Jilava..

Prin urmare, CEDO a hotărât ca petentul să primească 4.500 euro cu titlul de prejudiciu moral și 730 euro drept cheltuieli de judecată.

Decizia CEDO nu este una definitivă, ea putând fi atacată în termen de trei luni de oricare dintre părți, ce pot cere rejudecarea cauzei de către Marea Cameră.