Cristian Diaconescu: Posibilele sancţiuni severe ale UE la adresa României par să nu rezoneze în niciun fel la Bucureşti

Cristian Diaconescu: Posibilele sancţiuni severe ale UE la adresa României par să nu rezoneze în niciun fel la Bucureşti

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu este de părere că perspectiva unor sancţiuni severe, aplicate printr-un viitor mecanism european de apărare a statutului de drept, „pare să nu rezoneze în niciun fel la Bucureşti”.

Deși România este „cap de afiș” negativ la acest capitol, sancțiunile cu care suntem amenințati pare să nu ne sperie în niciun fel, comentează Diaconescu pe blogul personal.

La capitolul «nerespectarea statului de drept» ori «nerespectarea separaţiei puterilor în stat», România a ţinut capul de afiş în ultimele 12 luni. Aşadar, cu indulgenţă putem spune că reacţia celor patru miniştri de Externe se poate datora «şi» unor probleme apărute la noi în ţară… Acum, important este să vedem ce şi în ce măsură ne poate afecta pe noi această «idee»„, scrie Diaconescu.

Cu toate acestea, „perspectiva unor sancţiuni severe la adresa României, pare să nu rezoneze în niciun fel la Bucureşti”.

Răspunsul României este că «ne convine şi susţinem», dar cu unele condiţionalităţi – adică mecanismul se instituie cumva şi pentru că în România au existat acest tip de probleme, iar decidenţii guvernamentali români îşi imaginează că vor pune condiţii la iniţierea acestui mecanism. Comic nu?„, spune consilierul prezidenţial, fost ministru de Externe.

Cristian Diaconescu crede că că România ar putea avea parte de „momente dramatice”, determinate de faptul că „pe palier guvernamental continuăm să transmitem un anumit tip de mesaje în exterior şi să implementăm opusul acestor idei în interiorul ţării”, o atitudine care „a scos din minţi Europa şi fapt care care va îndepărta iremediabil România de Uniunea Europeană”.

Aceasta arată că cei care ne rup de Europa ori ştiu ce fac şi îşi asumă obligatoriu această eroare istorică în care este împinsă România şi naţiunea română, ori nu ştiu ce fac şi merg până la finalul dezastrului pe ideea că o minciună frumoasă pentru propriul popor este mai bună decât un adevăr supărător. În ambele cazuri atât România cât şi poporul român vor plăti scump această aventură politică iresponsabilă, din păcate„, mai comentează consilierul prezidenţial.

Despre scrisoarea celor 4 miniștri de Externe din UE, privind constituirea unui mecanism de apărare a statului de drept, Cristian Diaconescu spune că documentul este „un răspuns la o stare de fapt nu produsul imaginaţiei lor în abstract”.

Scrisoarea celor patru miniştri de Externe este în fapt un manifest pentru unitatea şi funcţionalitatea unei construcţii europene care are la bază legea şi încrederea că legea se respectă… odată creat acest mecanism, sper că este limpede pentru toată lumea, că aplicarea lui se va face «mecanic» pe elemente concrete, pe stări de fapt evidente pentru toată lumea, cu consecinţe imediate şi indiscutabile„, mai comentează Diaconescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe