Hugo Chavez amenință Guvernul britanic cu „reacții radicale” în cazul azilului politic primit de Julian Assange în Ecuador

Hugo Chavez amenință Guvernul britanic cu „reacții radicale” în cazul azilului politic primit de Julian Assange în Ecuador
Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a ameninţat guvernul de la Londra cu "reacţii radicale" în cazul în care autorităţile britanice vor face uz de forţă, pentru a intra în incinta ambasadei ecuadoriene,...

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a ameninţat guvernul de la Londra cu „reacţii radicale” în cazul în care autorităţile britanice vor face uz de forţă, pentru a intra în incinta ambasadei ecuadoriene, pentru a-l aresta pe Julian Assange. Fondatorul Wikileaks a primit azil politic din partea Ecuadorului.

Şeful statului venezuelean, cunoscut ca un aliat puternic al preşedintelui ecuadorian Rafael Correa, nu a dat detalii în legătură cu tipul acţiunii la care Guvernul său va recurge, dar a menţionat că este „în pregătire”. Chavez a ţinut să amintească, într-un interviu pentru televiziunea publică VTV, că Ecuadorul „nu este singur” în cazul Assange.

„Vom avea răspunsuri foarte radicale în cazul în care Marea Britanie va decide să încalce suveranitatea ecuadoriană în ambasada Ecuadorului, pentru a-l aresta pe Assange, fondatorul WikiLeaks. Îi sugerăm Guvernului britanic să se gândească bine înainte, pentru că s-a terminat epoca în care vechile imperii, precum şi cele noi, puteau face cum doreau”, a declarat Chavez.

Miniştrii de Externe din cadrul Alianţei Bolivariene pentru America s-au reunit imediat după ce Ecuadorul i-a acordat azil diplomatic lui Julian Assange, care s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra la 19 iunie pentru a evita extrădarea sa către Suedia. El trebuie să răspundă în faţa justiţiei suedeze pentru viol şi agresiune sexuală.

Alianţa a lansat un apel către Quito şi Londra să înceapă o „negociere directă” în vederea găsirii unei soluţii în acest caz. O lege din 1987 permite Marii Britanii să ridice statutul diplomatic al unei ambasade, caz în care poliţia poate pătrunde în sediul respectivei ambasade pentru a face arestări.

După ce Ecuadorul i-a acordat azil politic, Julian Assange a susţinut un discurs de la balconul ambasadei Ecuadorului din Londra, în care le-a mulţumit celor care l-au ajutat şi a cerut Statelor Unite sa înceteze „vânătoarea de vrăjitoare” împotriva WikiLeaks. Aceasta a fost prima sa apariţie publică de când s-a refugiat în cladirea diplomatică.

Ultima oră
12:59 - Bilanțul epidemiologic, în creștere: 233 de cazuri noi de infecție cu coronavirus și 6 decese raportate în 24 de ore. La ATI sunt 60 de pacienți cu COVID-19
12:51 - PSD: Am atacat în instanță măsura restrângerii disproporționate a participării la mitinguri (DOCUMENT)
12:34 - COVID-19: Obiectivul privind vaccinarea cu cl puțin o doză a 70% din populația adultă, atins în SUA
12:30 - Juan Carlos I și-ar dori să revină în Spania. Suspectat de nereguli financiare în țara sa, regele emerit spaniol duce o viață de lux în Emiratele Arabe Unite
11:47 - Spargeri auto în serie în Grecia. Românii, luați la țintă de hoți: „Poliția nu face nimic”
11:35 - Larisa Iordache: „Am încercat și am sperat până în ultima clipă pentru această finală olimpică. Din păcate, iar, drumul meu este împietrit…”
11:25 - Cod galben de disconfort termic ridicat în București și în 10 județe, valabil în intervalul 2-5 august. Dinu Mărășoiu: Chiar și nopțile sunt călduroase (VIDEO)
11:17 - Anchetă în cazul atletei Krystsina Tsimanouskay, forțată să părăsească Jocurile Olimpice, după ce l-a criticat pe Lukașenko. Belarus riscă sancțiuni dure
10:51 - Produse expirate de ani de zile la o terasă din Timiș. Sorin Șușanu, pe B1 TV: Discutăm despre o gamă largă de produse. Inclusiv condimentele și produsele din trusa medicală erau expirate (VIDEO)
10:45 - Lider al opoziției din Belarus, găsit mort în Ucraina. Autoritățile de la Kiev investighează o posibilă crimă