Klaus Iohannis: „România salută decizia Suediei de a solicita aderarea la NATO” (video)

Klaus Iohannis: România salută decizia Suediei de a solicita aderarea la NATO (video)
Foto: Hepta/DPA Images / Hannah Mckay.

România susține pe deplin procesul de aderare la NATO a Suediei, a declarat luni, 16 mai, șeful statului, Klaus Iohannis.

„România salută decizia Suediei de a solicita aderarea la NATO, anunţată astăzi de către premierul suedez, Magdalena Andersson. România susţine pe deplin procesul de aderare.

Odată cu aderarea Suediei şi Finlandei la familia NATO, Alianţa noastră va fi mai puternică ca niciodată„, a scris preşedintele Klaus Iohannis, pe Twitter.

Rușii  avertizează țările NATO

În același timp, Moscova a avertizat Occidentul că Federația Rusă va răspunde dacă NATO va începe să sporească infrastructura militară a Suediei și Finlandei, state care au decis să adere la Alianța Nord-Atlantică după invadarea Ucrainei de către trupele Moscovei, transmite Reuters.

Liderul Kremlinului a invocat în mod repetat extinderea post-sovietică a NATO către est ca fiind unul dintre motivele pentru războiul din Ucraina.

Într-o discuție pe care a avut-o cu liderii unor foste state sovietice care fac parte dintr-o alianță militară condusă de Federația Rusă, liderul de la Kremlin a declarat că NATO ar fi folosită de SUA într-o manieră „agresivă” pentru a agrava o situație globală de securitate deja dificilă.

Federația Rusă, susține Putin, nu are nicio problemă cu Finlanda sau cu Suedia, așa că nu resimte o amenințare directă dintr-o eventuală extindere a NATO care să vizeze cele două state.

„Însă extinderea infrastructurii militare în acest teritoriu ar provoca în mod cert un răspuns din partea noastră”, le-a transmis Putin liderilor din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, care cuprinde Belarus, Armenia, Kazakhstan, Kirghiztan și Tadjikistan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:39 - Simona Halep, despre retragere: „Nu vreau să mă opresc. Nu mă gândesc la asta. Simt că pot mai mult”
07:20 - Volodimir Zelenski: „Întârzierile în transferul armelor către ţara noastră sunt de fapt o invitaţie pentru Rusia să lovească iar şi iar”
23:53 - Vladimir Putin, vizită în străinătate pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina
23:34 - Antony Blinken: Vladimir Putin a eşuat deja în a-și atinge obiectivul strategic în Ucraina
23:15 - Vasile Dîncu: Tricolorul nostru nu jigneşte pe nimeni, nu separă, ci e un simbol care ne poate aduna pe toţi împreună. Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi să fim respectaţi
22:45 - Robert Glință, la revenirea în România: „Port cu mândrie aceste rezultate” / Ce a povestit David Popovici despre prietenia dintre ei
22:11 - David Popovici, la revenirea în România: Mulțumesc românilor, sunt onorat că reprezint țara asta frumoasă! / Vreau să devin cel mai rapid din istoria natației și să inspir cât mai multă lume
21:50 - Bobby Păunescu: Se pare că există oameni care au făcut spionaj împotriva SUA, din partea României, pe banii românilor, împotriva românilor care și-au dorit intrarea în NATO. Trebuie desecretizat acest dosar (VIDEO)
21:11 - Virgil Popescu, după decizia americanilor de a ne ajuta cu bani pentru reactoarele modulare: Biden a confirmat că relaţiile dintre România şi SUA sunt foarte strânse
20:58 - Nicolae Ciucă, după anunțul SUA privind finanțarea reactoarelor modulare din România: „Facem pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie”