România susține pe deplin procesul de aderare la NATO a Suediei, a declarat luni, 16 mai, șeful statului, Klaus Iohannis.
„România salută decizia Suediei de a solicita aderarea la NATO, anunţată astăzi de către premierul suedez, Magdalena Andersson. România susţine pe deplin procesul de aderare.
Odată cu aderarea Suediei şi Finlandei la familia NATO, Alianţa noastră va fi mai puternică ca niciodată„, a scris preşedintele Klaus Iohannis, pe Twitter.
Romania welcomes Sweden’s decision to apply for @NATO membership, announced today by @SwedishPM Magdalena Andersson. 🇷🇴 fully supports a swift NATO accession process. With 🇸🇪 & 🇫🇮 joining the NATO family, our Alliance will be stronger than ever.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) May 16, 2022
În același timp, Moscova a avertizat Occidentul că Federația Rusă va răspunde dacă NATO va începe să sporească infrastructura militară a Suediei și Finlandei, state care au decis să adere la Alianța Nord-Atlantică după invadarea Ucrainei de către trupele Moscovei, transmite Reuters.
Liderul Kremlinului a invocat în mod repetat extinderea post-sovietică a NATO către est ca fiind unul dintre motivele pentru războiul din Ucraina.
Într-o discuție pe care a avut-o cu liderii unor foste state sovietice care fac parte dintr-o alianță militară condusă de Federația Rusă, liderul de la Kremlin a declarat că NATO ar fi folosită de SUA într-o manieră „agresivă” pentru a agrava o situație globală de securitate deja dificilă.
Federația Rusă, susține Putin, nu are nicio problemă cu Finlanda sau cu Suedia, așa că nu resimte o amenințare directă dintr-o eventuală extindere a NATO care să vizeze cele două state.
„Însă extinderea infrastructurii militare în acest teritoriu ar provoca în mod cert un răspuns din partea noastră”, le-a transmis Putin liderilor din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, care cuprinde Belarus, Armenia, Kazakhstan, Kirghiztan și Tadjikistan.