Klaus Iohannis: „România salută decizia Suediei de a solicita aderarea la NATO” (video)

Klaus Iohannis: România salută decizia Suediei de a solicita aderarea la NATO (video)
Foto: Hepta/DPA Images / Hannah Mckay.

România susține pe deplin procesul de aderare la NATO a Suediei, a declarat luni, 16 mai, șeful statului, Klaus Iohannis.

„România salută decizia Suediei de a solicita aderarea la NATO, anunţată astăzi de către premierul suedez, Magdalena Andersson. România susţine pe deplin procesul de aderare.

Odată cu aderarea Suediei şi Finlandei la familia NATO, Alianţa noastră va fi mai puternică ca niciodată„, a scris preşedintele Klaus Iohannis, pe Twitter.

Rușii  avertizează țările NATO

În același timp, Moscova a avertizat Occidentul că Federația Rusă va răspunde dacă NATO va începe să sporească infrastructura militară a Suediei și Finlandei, state care au decis să adere la Alianța Nord-Atlantică după invadarea Ucrainei de către trupele Moscovei, transmite Reuters.

Liderul Kremlinului a invocat în mod repetat extinderea post-sovietică a NATO către est ca fiind unul dintre motivele pentru războiul din Ucraina.

Într-o discuție pe care a avut-o cu liderii unor foste state sovietice care fac parte dintr-o alianță militară condusă de Federația Rusă, liderul de la Kremlin a declarat că NATO ar fi folosită de SUA într-o manieră „agresivă” pentru a agrava o situație globală de securitate deja dificilă.

Federația Rusă, susține Putin, nu are nicio problemă cu Finlanda sau cu Suedia, așa că nu resimte o amenințare directă dintr-o eventuală extindere a NATO care să vizeze cele două state.

„Însă extinderea infrastructurii militare în acest teritoriu ar provoca în mod cert un răspuns din partea noastră”, le-a transmis Putin liderilor din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, care cuprinde Belarus, Armenia, Kazakhstan, Kirghiztan și Tadjikistan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - S-a enervat Hulk. Actorul Mark Ruffalo, după decizia Curții Supreme din SUA privind avortul: „Separarea dintre stat și biserică a fost distrusă. Trebuie să luptăm” / Barack Obama îndeamnă la proteste
00:00 - Liderii UE avertizează: Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece
23:43 - Ciucă, într-o „situație extrem de nefericită” pentru că nu a lămurit acuzațiile de plagiat, iar judecătorul care l-a ”salvat” se pensionează. Emilian Isăilă: Din perspectivă etică și morală, lucrurile nu s-au rezolvat (VIDEO)
23:39 - Cristina Ich vorbește deschis despre relația cu fiul lui Victor Pițurcă: „A fost o perioadă în care efectiv îmi venea să fug de acasă”
23:18 - Sebastian Dobrincu, pierderi mari în afaceri. Ce se întâmplă cu averea tânărului milionar
23:04 - Capră – eroină în Ucraina: a declanșat mai multe grenade și a rănit aproximativ 40 de soldați ruși
22:55 - Una dintre marile țepe de pe litoralul românesc. Metoda cunoscătorilor pentru a nu se lăsa păcăliți
22:52 - Cristian Popescu Piedone va primi o sumă imensă de bani de la Direcția Națională Anticorupție
22:38 - Diplomația rusă – reacții contradictorii la decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statut de candidat la aderarea la UE
22:26 - Aurescu, după ce R.Moldova a devenit candidat pentru aderarea la UE: „Se datorează în foarte bună măsură și eforturilor României, mai ales ale președintelui” / Cum a contribuit România la noul Concept Strategic al NATO (VIDEO)