Ludovic Orban cere demisiile de onoare ale premierului Ponta şi ministrului Şova

Ludovic Orban cere demisiile de onoare ale premierului Ponta şi ministrului Şova
Foto: business24.ro

Deputatul PNL Ludovin Orban cere demisiile „de onoare” ale premierului Victor Ponta şi ministrului Dan Şova, în contextul situaţiei de la Roşia Montană.

CEO- ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, neagă astăzi declaraţiile apărute ieri în publicaţia The globe and mail, declarând, citez: «Doar românii şi România vor decide ce este în interesul ţării. Deşi este firesc pentru orice companie să facă ceea ce este necesar pentru a-şi proteja interesele- şi nici Gabriel Resources nu face excepţie- vom lua act de orice decizie luată de Guvernul sau Parlamentul României. Compania va furniza toate informaţiile necesare pentru ca oamenii să poată lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză. Decizia finală va aparţine Guvernului şi Parlamentului României şi, în ultimă instanţă, cetăţenilor României»„, scrie Orban pe contul său de Facebook.

Deputatul liberal citează şi o declaraţie pe care a făcut-o ministrul Şova.

Iată ce declară tot astăzi ministrul Dan Şova (pentru a nu îl lăsa singur pe Victor Ponta): «Eu nu vreau să dau idei sau argumente investitorilor străini dar, evident, dacă nu le vom da posibilitatea să realizeze investiţia, ne vor acţiona în instanţele internaţionale, fie la Washington, fie Viena, fie Olanda, de încălcarea Convenţiei privind protecţia reciprocă a investiţiilor şi vom vedea ce se va întampla, nu vom avea o poziţie uşoară. Nu pot emite orice fel de pretenţii, dar pretenţiile se bazează pe cheltuielile de investiţii deja realizate şi pe profitul estimat„, scrie liberalul.

Ludovic Orban spune că prin aceste afirmaţii  „parcă Şova ar fi avocatul companiei şi Jonathan Henry un oficial român”.

În ce temei să ne dea în judecată Gabriel Resources? Eu nu cunosc niciun document în care statul român să fie parte şi sa ofere temei juridic companiei pentru a cere despăgubiri. Ce urmăriţi cu aceste declaraţii domnule Şova şi domnule Ponta? Să oferiţi cu adevarat temei juridic companiei pentru a da în judecată statul român? Sau doriţi să intimidaţi parlamentarii înainte de vot pentru a vă trece proiectul de lege oneros? După toata această tărăşenie, în ce ma priveşte, cred că nu există decât o singură soluţie onorabilă de salva obrazul şi credibilitatea USL: demisia, atât a domnului Ponta cât şi a domnului Şova„, mai scrie liberalul.