Unsprezece state din zona euro au primit aviz pentru introducerea taxei pe tranzacțiile financiare

Unsprezece state din zona euro au primit aviz pentru introducerea taxei pe tranzacțiile financiare
Foto: telegraph.co.uk

Unsprezece state din zona euro au primit din partea miniștrilor de Finanțe din statele UE avizul pentru introducerea unei taxe pe tranzacțiile financiare, notează AFP.

Țările vizate sunt Germania, Franța, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Belgia, Estonia, Grecia, Slovacia și Slovenia.

Următorul pas este formularea unor planuri de către Comisia Europeană, care va propune, probabil taxarea tranzacțiilor cu acțiuni și obligațiuni cu 0,1%, iar a celor cu instrumente financiare derivate cu 0,01%.

„A fost aprobată decizia asupra unei taxe pe tranzacţiile financiare. Marea Britanie, Luxemburg, Cehia şi Malta s-au abţinut de la vot”, a spus unul dintre oficialii prezenți.

Taxa, bazată pe o idee propusă de economistul american James Tobin în urmă cu peste 40 de ani, este considerată importantă mai ales pentru a arăta că politicienii iau măsuri în privinţa băncilor, învinuite pentru criza ultimilor ani.

Taxa ar putea genera până la 20 de miliarde de euro pe an, însă estimările variază semnificativ.

Oficialii europeni anticipau că daca taxa ar fi fost impusă la nivelul UE ar fi adus încasări de 57 de miliarde de euro anual.

Marea Britanie a criticat introducerea taxei şi nu o va adopta, întrucât ar afecta Londra, cel mai mare centru financiar al Europei.

Urmăriți B1TV.ro și pe