Victor Ponta: Monitorul Oficial a primit de la Curtea Constituțională un înscris extrem de ciudat, semnat cu o bară. Parchetul va verifica

Victor Ponta: Monitorul Oficial a primit de la Curtea Constituțională un înscris extrem de ciudat, semnat cu o bară. Parchetul va verifica
Foto: ghimpele.ro

Premierul Victor Ponta a declarat joi că Monitorul Oficial a primit din partea Curții Constituționale „un înscris extrem de ciudat” drept rectificare la o decizie a Curții deja parafată, care era semnat cu o bară. Primul ministru a precizat că Parchetul General urmează să se prinunțe dacă actul este un fals.

„Monitorul Oficial a primit un înscris extrem de ciudat. Nu pot eu să spun dacă este fals sau nu, pentru ca asta în mod sigur va spune Parchetul General. Eu pot să vă spun doar ca secretarul general [al Guvernului – n.r.] m-a informat asupra faptului că a primit o adresă neobișnuită: nu era semnată de către Zegrean, era semnată cu o bară și includea un nou paragraf,” a declarat Victor Ponta, conform Mediafax.

Acesta a explicat și că este neobișnuit ca o corectură să includă un întreg paragraf, de obicei fiind vorba de o literă sau o cifră.

„Eu i-am cerut secretarului general – având în vedere că legea spune foarte clar că răspunderea asupra a ceea ce se publică în Monitorul Oficial nu aparține Monitorului, ci celui care a trimis adresa – și am zis: >. Cel care a trimis însă adresa… am înțeles din relatările media că cel puțin doi judecători ai Curții Constituționale le consideră ilegale. Eu nu știu să se fi întâlnit Curtea Constituțională, dar nu era ssarcina Monitorului Oficial să verifice dacă s-a întrunit sau nu Curtea. E foarte clar, însă, că Parchetul General va trebui să vadă dacă sunt false acele adrese și cine le-a falsificat,” a spus Ponta, ca răspuns la întrebările jurnaliștilor dacă are cunoștință de vreo adresă falsă trimisă Executivului de Curtea Constituțională.

Ponta a subliniat că Monitorul Oficial este obligat să publice toate actele care i se trimit de către instituțiile în drept.

„Noi publicăm orice, noi trebuie să publică, că altfel – pac! – doamna Barbu, – pac – la Războiu’ cu plângerea penală!,” a spus premierul.

Vicepreședintele PNL Varujan Vosganian a declarat joi că este nevoie de o acțiune rapidă a Parchetului pentru a clarifica situatia ambiguă de la Curtea Constituțională, generată de emiterea a două documente complet diferite.

Pe data de doi august, Curtea Constituțională a decis să solicite date de la Guvern cu privire la numărul de alegători de la referendum, după ce Ministerul Administrației și Internelor a afirmat că nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane de pe listele electorale permanente.

Însă, luni, Curtea a revenit cu o adresă în care precizează că a solicitat listele electorale permanente actualizate conform Legii 3/2000 privind desfășurarea referendumului și listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie. Adresa era semnată cu o bară, ce marchează faptul că a fost semnată „din partea” și nu de către Augustin Zegrean personal.