România va folosi 3 vaccinuri anti-COVID-19. Diferențe semnificative între serurile Pfizer, Moderna și Oxford

România va folosi 3 vaccinuri anti-COVID-19. Diferențe semnificative între serurile Pfizer, Moderna și Oxford
sursa foto: Hepta

Până în prezent, au fost confirmate 3 seruri anti-COVID-19 care vor fi utilizate în campania de vaccinare din România: Pfizer-BioNTech, Moderna și Oxford-Astrazeneca. Cele 3 vaccinuri prezintă diferențe în ceea ceea ce privește tehnologia de obținere, condițiile de transport și de depozitare, eficacitatea declarată și mai ales, în ceea ce privește prețul/doză.

Vaccinurile de la Pfizer și Moderna sunt obținute printr-o tehnologie mai nouă, ceea ce și face prețul de 7-8 mai mare. Cel de la Oxford însă, este mult mai ieftin, presupune o singură doză, iar condițiile de transport și de depozitare sunt mult mai simple.

Vaccinul Pfizer-BioNTech (Statele Unite ale Americii & Germania)

Tehnologie: mRNA

Preț: 12 euro

Temperatură pentru transport și depozitare: -70 de grade Celsius

Necesar doze/pacient: 2

Eficacitate: 95%, aproape 100% pentru formele severe

Vaccinul Moderna (Statele Unite ale Americii)

Tehnologie: mRNA

Preț: 14,70 euro

Temperatură pentru transport și depozitare: -20 de grade Celsius

Necesar doze/pacient: 2

Eficacitate: 94,1%, 90,9% la formele severe și persoane cu boli cronice

Vaccinul Oxford University-AstraZeneca (Marea Britanie)

Tehnologie: Vektor

Preț: 1,78 de euro

Temperatură: 2-6 grade Celsius

Necesar doze/pacient: 1

Eficacitate: 90%, 100% împotriva formelor severe de COVID-19

Toate cele trei vaccinuri sunt în fază experimentală până în anul 2023.

România ar mai putea semna angajamente și cu alte companii producătoare de vaccin anti-COVID-19, cu acordul Uniunii Europene. Acest aspect depinde de mai multe variabile, de la capacitatea de distribuție a producătorilor menționați, de mobilizarea statului român în efectiva vaccinare a populației, respectiv de deschiderea cetățenilor pentru administrarea serului.

Cetățenii nu vor putea alege vaccinul care li se va administra, a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu, pentru B1 TV. În ceea ce privește eficiența vaccinurilor, până în prezent nu au fost efectuate studii comparative, în profunzime.

Când ajung primele doze ale vaccinului Moderna

Prima tranșă din vaccinul Moderna, una simbolică, va ajunge în România miercuri. Este vorba despre 14.000 de doze, ce vor fi depozitate la Institutul Cantacuzino, a anunțat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19

Transportul va fi asigurat de producător, iar dozele vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră. Ele urmează să fie distribuite în centrele regionale şi de vaccinare, au mai precizat autoritățile.

Vaccinul produs de Moderna se administrează în două doze, la interval de 28 de zile, persoanelor cu vârsta de peste 18 ani. El poate fi stocat pe termen lung la -20 grade C, iar 30 de zile se poate ţine la 2-8 grade C.

Vaccinul românesc anti-COVID-19, lăsat „în aer”

În primăvara lui 2020, oamenii de știință din România, de la Institutul Cantacuzino și clinica OncoGen din Timișoara au anunțat faptul că au început să lucreze pentru crearea vaccinului anti-COVID-19. În vară, dr. Mircea Ioan Popa a declarat pentru B1.ro faptul că până la finalul lui 2020, se va ajunge la niște concluzii preliminare. În cele din urmă, nu s-a mai auzit nimic despre acest proiect.

Medicul Adrian Marinescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, crede că inițiativa nu se va concretiza, din cauza fondurilor insuficiente. În opinia medicului din Capitală, România va apela la dozele de vaccin care vor servi întreaga comunitate europeană.

„Eu nu cred în varianta românească. Sunt niște pași pe care trebuie să-i facă un vaccin, până să ajungă în stadiul final. Nu cred că este vreo șansă din partea românească. Cred că acest vaccin nu va ajunge în etapele finale. Părerea mea este că în momentul în care va ajunge vaccinul în câteva variante sigure, la nivel european, toți vom merge în această direcție, foarte probabil.  

Pentru vaccinul românesc este nevoie de foarte mulți bani și atunci nu cred că se va întâmpla să avem vreun vaccin produs în România”, a declarat medicul Adrian Marinescu pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe