Alexandru Rafila: ”Modelul suedez a funcționat pentru că nu sunt impuse măsurile anti-Covid. Populația are încredere în autorități”

Alexandru Rafila: ''Modelul suedez a funcționat pentru că nu sunt impuse măsurile anti-Covid. Populația are încredere în autorități''
Foto: 360medical.ro

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, într-un interviu, că măsurile adoptate de Suedia au fost cele potriviteîn timpul pandemiei. Restricțiile să nu fie impuse, iar populația să se protejeze, conștientizând pericolul.

„Dacă, inițial, în Suedia au fost multe cazuri, multe persoane vârstnice care au decedat, ulterior, lucrurile s-au liniștit. Să nu înțelegem greșit. Suedezii respectă regulile, problema este că ele nu sunt impuse, ele sunt asumate de către populație și le respectă”, a spus Alexandru Rafila, la Realitatea Plus.

„Asta, de fapt, arată că, dacă populația are încredere în autorități și colaborează cu autoritățile, rezultatele sunt bune. Cred că asta ar trebui să reținem noi din modelul suedez”, a mai spus reprezentantul României la OMS.

În ultimele 24 de ore, au fost raportate1.625 de cazuri noi în Suedia, potrivitdatelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.

Populația fiind la jumătate față de România, adică 10 milioane de locuitori.

Suedia este țara care a adoptatun alt mod prin care să fie combătută răspândirea virusului.

Suedia a fost cea mai permisivă țară europeană, care nu a impus carantină și nici restricții, inclusiv purtarea obligatorie a măștii.