Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care nu participă la recensământ. De când se aplică sancțiunile

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care nu participă la recensământ. De când se aplică sancțiunile
Recensământul ar trebui să se încheie pe 24 iulie. Cei care nu răspund întrebărilor riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Mai sunt 20 de zile până la finalul recensământului, dar procesul merge tot mai greu. Oamenii sunt reticenți să răspundă întrebărilor, iar recenzorii sunt tot mai puțini. Unii au renunțat din primele zile. În Capitală lipsesc jumătate din recenzorii necesari, iar situația e similară și în alte județe din țară. Cine refuză să răspundă întrebărilor riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Recensământul ar trebui să se încheie pe 17 iulie.

Recensământul merge tot mai greu

Recenzorii au probleme să convingă oamenii să se recenzeze. Pe lângă reticența românilor, aceștia se confruntă mai nou si cu temperaturile caniculare. Procesul a devenit astfel un calvar. Oricum, unii recenzori au renunțat încă din primele zile.

Le e frică să nu le facem conturi la bancă, le e frică să ne arate actele de casă de frică să nu le luăm actele sau să nu le luăm proprietăţile”, a spus Camelia Băcioiu, recenzor, pentru Observator News.

La asta se mai adaugă lucru mai greoi cu tableta, problemele tehnice și cele cu listele.

Totul, în condițiile în care oricum sunt foarte puțini recenzori. În Capitală, de exemplu, ar fi nevoie de 1.650, acum fiind pe teren puțin peste 700. Doar 100.000 de bucureşteni au fost recenzaţi până acum prin interviuri faţă în faţă.

„Cultele religioase şi reprezentanţii minorităţilor naţionale, unii dintre ei şi-au manifestat interesul să ne ajute şi sperăm să suplimentăm numărul de recenzori”, a declarat Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt RPL.

Amenzi pentru cei care nu se recenzează

Recensământul populaţiei şi locuinţelor ar trebui să se încheie pe 17 iulie. Cei care refuză să participe riscă amenzi de până la 3.000 de lei. În Oradea, s-au dat deja 15 sancţiuni.

Până acum, nouă milioane de români au completat formularul online, iar circa patru milioane au răspuns prin interviurile față în față.

Urmăriți B1TV.ro și pe