CORONAVIRUS | Noi măsuri de restricție aprobate în ședința de Guvern: Masca de protecție, obligatorie în spațiile publice deschise, în condiții stabilite de autoritățile locale. Se limitează programul teraselor (VIDEO + DOCUMENT INTEGRAL)

CORONAVIRUS | Noi măsuri de restricție aprobate în ședința de Guvern: Masca de protecție, obligatorie în spațiile publice deschise, în condiții stabilite de autoritățile locale. Se limitează programul teraselor (VIDEO + DOCUMENT INTEGRAL)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a prezentat, miercuri seară, noile măsuri privind limitarea răspândirii noului coronavirus, propuse de Comitetul Național pentru Stuații de Urgență și aprobate în ședința de Guvern. Astfel, au fost aprobate două măsuri: cea privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, în condiții stabilite de autoritățile locale, și cea privind orarul de funcționare al teraselor, cluburilor, barurilor și sălilor de jocuri de noroc.

DOCUMENTUL INTEGRAL POATE FI CONSULTAT AICI

Deciziile Guvernului cu privire la noile măsuri de restricție: Măștile de protecție, obligatorii în spațiile publice deschise

”Purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare – stațiile de autobuz, peroanele – falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a Comitetului județean pentru Situații de Urgență sau al Municipiului București.Spațiile și intervalele orare se stabilesc la propunerea Direcției de Sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară, stabilită în condițiile legii”, a anunțat Red Arafat.

Astfel, administratorii sau proprietarii spațiilor publice deschise vor fi obligați să afișeze, la loc vizibil, informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective.

Programulteraselor, cluburilor și sălilor de jocuri de noroc, limitat

A doua prevedere aprobată în cadrul ședinței de Guvern se referă la programul de funcționare al teraselor, cluburilor și sălilor de jocuri de noroc.

”Operatorii economici care desfășoară activitatea în spații cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de lucru tehnico-științific pentru gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a Comitetului județean pentru Situații de Urgență. Măsurile stabilite se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2.

Operatorii economici au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți”, a mai explicat Raed Arafat.

Șeful DSU a precizat și care este diferența dintre cele două prevederi cuprinse în Hotărârea de Guvern:”Cea cu mască, decizia se ia la nivel judeţean, la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSP. În privinţa intervalelor orare ceea ce înseamnă că se poate limita până la o anumită oră activitatea în amplasamente, se ia la propunerea fie a Grupului Tehnico – Ştiinţific din cadrul CNSU, fie a CJSU şi se aprobă de către CNSU şi devine obligatorie”.

Guvernul a renunțat la noile reguli privind distanțarea pe plajă: Explicațiile lui Raed Arafat

Pe de altă parte, în Hotărârea Executivului nu sunt cuprinse noile reguli privind distanțarea pe plajă, conform cărora, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri ar fi fost permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

”După cum ați văzut, nu mai este în Hotărârea de Guvern. A fost o propunere care a fost aprobată în cadrul CNSU. A avut logica ei, a fost discutată inclusiv în Grupul de suport tehnico-științific însă, după analiza actelor normative care deja existau, s-a considerat că există regulamente suficiente care să fie aplicate pe zona plajei, cu condiția ca ele să fie respectate, motiv pentru care nu s-a mai inclus în Hotărârea de Guvern o prevedere pentru plaje”, a explicat Raed Arafat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“