CORONAVIRUS | România trimite Cehiei 30 de ventilatoare de terapie intensivă, în urma solicitării de asistență

CORONAVIRUS | România trimite Cehiei 30 de ventilatoare de terapie intensivă, în urma solicitării de asistență
Foto: Hepta

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au transmis că România a trimis 30 de ventilatoare de terapie intensivă către Cehia, în urma solicitării de asistență a celei mai afectate țări în al doilea val de coronavirus.

România trimite Cehiei 30 de ventilatoare de terapie intensivă

Cehia, cu o populație de 10 milioane de locuitori, raportează acum mai multe cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori decât orice altă țară din lume. Miercuri, peste 15.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2 au fost raportate pe teritoriul țării, un record de la debutul pandemiei.

Mai mult decât atât, potrivit Reuters, spitalele cehe transformă secțiile generale în unități COVID-19 și anulează procedurile non-urgente pentru a face față unei creșteri a pacienților, întrucât numărul de spitalizați ajunge de șase ori mai mare decât vârful observat în timpul primului val al virusului.

În acest context, România, una dintre gestionarele capacității RescEU pentru rezerve medicale, va pune la dispoziție pentru o perioadă de 3 luni, în baza unui contract de comodat, cele 30 de ventilatoare de terapie intensivă achiziționate prin programul RescEU.

Delegația DSU – IGSU este formată din 6 pompieri ISU Arad și un medic din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Arad, iar transportul echipamentelor medicale va fi asigurat cu două camioane puse la dispoziție de ISU Arad.

De menționat, cele 30 de ventilatoare de terapie intensivă nu fac parte din echipamentele medicale de terapie intensivă aflate în stocul strategic al României.

Noi restricții în Cehia, în al doilea val al pandemiei de COVID-19

Confruntate cu o creștere alarmantă a numărului cazurilor de infectare cu coronavirus, autoritățile din Cehia au decis să impună noi restricții. Astfel, restaurantele și cluburuile au fost închise și s-a interzis consumul băuturilor alcoolice în locurile publice, informează france24.com.

De asemenea, sunt interzise grupurile mai mari de șase persoane, iar purtarea măștii de protecție este obligatorie în stațiile de autobuz.

Decizia vine după cecinematografele, muzeele, grădinile zoologice și sălile de fitness au fost închise deja.

Și școlile vor rămâne închise în Cehia până la data de 2 noiembrie, cu excepția unităților de învățământ unde studiază copiii personalului medical.

Amintim, la începutul lunii octombrie, în Cehia a fost instituită din nou starea de urgență.

Guvernul condus de premierulAndrej Babis a decis să declare starea de urgenţă din cauza ”creşterii semnificative”a numărului de infectări cu noulcoronavirus. În aceste condiții, Executivul are posibilitatea să restricţioneze libertatea de întrunire a cetăţenilor, iar instanţele vor putea percepe amenzi mai mari pentru încălcarea liniilor directoare privind siguranţa medicală.

Ultima oră
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”
21:43 - Ludovic Orban: Sunt pregătit să îmi asum răspunderea guvernării / Dacă va exista posibilitatea de a discuta din nou despre portofolii, eu sunt deschis / Nominalizarea miniștrilor e apanajul formațiunilor (VIDEO)
21:34 - Ludovic Orban, despre posibilitatea ca Cioloș să fie numit premier la schimb cu refacerea coaliției: „Asta e o glumă. Partidul cel mai puternic din coaliție dă premierul”
21:20 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis m-a desemnat de trei ori prim-ministru. M-ar fi desemnat și a patra oară dacă la negocierile din coaliție, USR-PLUS m-ar fi preferat pe mine”