Descoperire îngrijorătoare: Două cazuri de infectare simultană cu tulpini diferite ale coronavirusului, identificate în Brazilia

Descoperire îngrijorătoare: Două cazuri de infectare simultană cu tulpini diferite ale coronavirusului, identificate în Brazilia
Foto: Pixabay.com

Cercetătorii din Brazilia au descoperit două cazuri ale unor pacienți infectați simultan cu două tulpini diferite al noului coronavirus, situație care provoacă îngrijorări cu privire la numărul de mutații care există pe teritoriul statului sud-american, informează Reuters. Totodată, specialiștii se tem că infectarea în același timp cu două variante diferite ale SARS-CoV-2 ar putea duce la apariția unor tulpini și mai periculoase ale virusului.

Doi pacienți din Brazilia, infectați în același timp cu două tulpini diferite de coronavirus

Cei doi pacienți din Brazilia au 30 de ani și sunt primele cazuri din lume de contaminare simultană cu tulpini diferite ale coronavirusului. În noiembrie 2020 ei au contractat tulpina P.2 a noului coronavirus, cunoscută și ca B.1.1.28 și depistată în zona Rio. În același timp însă, cei doi s-au infectat și cu o altă variantă a SARS-CoV-2. Potrivit sursei citate, pacienții au avut simptome ușoare, precum tuse, dureri în gât și dureri de cap și niciunul dintre ei nu a fost internat în spital.

Cercetătorii brazilieni de la Universidade Feevale, din Rio Grande do Sul, și-au publicat descoperirile pe site-ul medical medrXiv.Studiul lor nu a apărut încă într-o revisytă științifică și nici nu a fost reviziut de alți specialiști.

Îngrijorări în rândul cercetătorilor

Identificarea acestor cazuri provoacă îngrijorări cu privire la numărul de mutații ale coronavirusului existente în Brazilia, precum și referitor la posibilitatea ca infectarea simultană cu mai multe variante ale virusului să dea naștere unei mutații mult mai agresive a acestuia, care să fie mult mai contagioasă și rezistentă la vaccinurile anti-COVID-19 disponibile în acest moment sau aflate în curs de dezzvoltare.

”Aceste co-infecții pot genera combinații și noi variante mai repede decât oricând. (…) Ar fi o altă cale evolutivă pentru virus”, a declarat virologul Fernando Spilki, principal autor al acestui studiu.

De altfel, deja este cunoscut faptul că tulpinile de coronavirus din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud sunt mult mai contagioase decât varianta cunoscută inițial.

În acest context, tot mai multe state iau măsuri de restricție în încercarea de a limita răspândirea noilor tulpini pe teritoriile lor.

Recent, ministrul italian al Sănătăţii Roberto Speranza a anunțat căItaliaa prelungit suspendareazborurilor din Brazilia.

”Am semnat o nouă ordonanță prin care se extinde blocarea zborurilor care pleacă din Brazilia și interzicerea intrării înItaliapentru cei care au trecut prin ea în ultimele 14 zile. Rămânem precauți pe măsură ce oamenii de știință continuă să studieze variantele Covid.”, a anunţatRoberto Speranza pe 30 ianuarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe