EXCLUSIV // Prima reacție a lui Voican Voiculescu, după ce CCR a declarat neconstituțională decizia de desființare a Institutului Revoluției: „Orice posibilitate rămâne deschisă”

EXCLUSIV // Prima reacție a lui Voican Voiculescu, după ce CCR a declarat neconstituțională decizia de desființare a Institutului Revoluției: „Orice posibilitate rămâne deschisă
Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Miercuri, 24 martie, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis în unanimitate, faptul că desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), creat de către Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, este o decizie neconstituțională. Cel din urmă a oferit o reacție pe marginea acestui subiect, pentru B1.ro.

„Până când apare în Monitorul Oficial decizia Curții Constituționale, nu avem prea multe de comentat. Este o întorsătură favorabilă, dar în primul rând, trebuie să vedem decizia Curții.

În al doilea rând, nu se va scăpa prilejul de se a încerca o nouă formă de desființare. În același timp, Guvernul nu ne va da buget și atunci, fără buget nu putem exista. Deja, Alina Gorghiu a ieșit cu o declarație prin care spune că vor face alt proiect, prin care să fie desființat Institutul și este o luptă continuă”, a declarat Gelu Voican Voiculescu pentru B1.ro.

„Orice posibilitate rămâne deschisă, dar deocamdată, Institutul există din nou. Până acum nu a existat, fiind desființat și nu avea rost un alt demers. Trebuie să așteptăm decizia Curții, care va fi publicată în Monitorul Oficial”, a mai transmis Gelu Voican Voiculescu.

Întrebat dacă a apucat să discute cu Ion Iliescu pe marginea acestui subiect, Gelu Voican Voiculescu nu a vrut să ofere mai multe informații.

„Nu, nu pot să vă precizez nimic”, a precizat Gelu Voican Voiculescu.

Gelu Voican Voiculescu respinge acuzațiile asociațiilor de revoluționari

Mai mulți revoluționari și urmași ai celor implicați în evenimentele din Decembrie 1989 i-au acuzat pe Gelu Voican Voiculescu și pe Ion Iliescu de faptul că încearcă să ascundă adevărul, că nu vor să dezvăluie identitatea celor care au tras la Revoluție. Mai exact, aceștia susțin faptul că IRRD a fost înființat doar pentru a acoperi diversiunile care au făcut tranziția la noul sistem.

Gelu Voican Voiculescu susține faptul că activitatea IRRD contrazice acuzațiile reprezentanților asociațiilor de revoluționari.

„Institutul a produs peste 90 de cărți și de studii (n.r. – de specialitate). Restul sunt vorbe. Fiecare este liber să spună ce vrea și unde vrea. Dar gândiți-vă că sunt peste 90 de cărți cu autori de prestigiu, care sunt cercetători istorici, cărora nu li se poate impune vreo versiune sau opinie”, a transmis pentru B1.ro Gelu Voican Voiculescu.

Gelu Voican Voiculescu a comentat decizia CCRși pe blogul său.