EXCLUSIV // Proiect de lege: Restaurantele ar putea fi redeschise dacă se introduc panouri separatoare între mese. Medicul Adrian Marinescu: „Transmiterea este în primul rând prin contactul cu secrețiile respiratorii”

EXCLUSIV // Proiect de lege: Restaurantele ar putea fi redeschise dacă se introduc panouri separatoare între mese. Medicul Adrian Marinescu: Transmiterea este în primul rând prin contactul cu secrețiile respiratorii
Foto: pixabay.com

EXCLUSIV // Un proiect legislativ prevede posibilitatea ca restaurantele, hotelurile, motelurile, pensiunile, cafenelele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor, să poată fi deschise în stare de alertă dacă asigură respectarea unor măsuri de protecție. Printre acestea se numără introducerea de panouri separatoare între mese. De asemenea trebuie respectată distanța de 2 metri între mese și un număr maxim de patru persoane la o masă. Măsura este prevăzută într-un proiect legislativ inițiat în Parlament.

Amintim faptul că Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 prevede că, pe durata stării de alertă, poate fi suspendat consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora.

Un proiect legislativ prevede redeschiderea restaurantelor în condiții speciale

Proiectul legislativ inițiat de PMP prevede că interdicția ”nu se aplică în cazul operatorilor economici care asigură păstrarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea maximum patru persoane la o masă, precum și departajarea spațiului comun prin panouri separatoare între mese”.

Experții din domeniul sănătății precizează că deschiderea restaurantelor și a localurilor în interior poate fi posibilă dacă se respectă regulile de protecție valabile pentru spațiile închise. În ceea ce privește introducerea unor panouri separatoare între mese, această măsură se poate dovedi utilă având în vedere ccă virusul se transmite în primul rând prin contactul secrețiilor respiratorii, așa cum a declarat medicul Adrian Marinescue pentru B1.RO:

“Discuția cu deschiderea restaurantelor nu este de acum. Se vorbește de ceva vreme despre asta și cu siguranță că pot fi deschise în măsura în care respectăm aceleași reguli pentru spațiile închise. Măsura de a folosi panouri care să departă mesele este o măsură bună care vine, de fapt, în plus. Vine să ajute în mod real pentru că transmiterea este în primul rând prin contactul cu secrețiile respiratorii. În afară de distanțare care trebuie să existe oricum între mese, cu siguranță că și introducerea panourilor este importantă. Totodată, trebuie aerisite foarte des încăperile”, precizează medicul Adrian Marinescu.

Acesta a subliniat că este normal să se discute despre măsuri de protecție pentru activități în spațiile închise, în condițiile în care restaurantele și localurile se vor redeschide mai devreme sau mai târziu:

“Este clar că restaurantele trebuie deschise pentru că trebuie să ne gândim și la componenta economică. Dacă este un mediu organizat riscul este mai mic de transmitere decât în situația în care nu se respectă regulile”, a subliniat Adrian Marinescu.

Proteste pentru redeschiderea restaurantelor

Angajaţii dinHoReCaauprotestatîn faţa restaurantelor şi a teraselor unde lucrează. Ei solicită în continuareredeschiderea restaurantelorşi au mai găsit şi alte cereri pentru Guvern.

„Solicitările noastre pentru Guvern sunt redeschiderea interioara de restaurante cu un anumit protocol sanitar. Cerem Guvernului ca mânușile să nu fie purtate în mod obligatoriu. (…) Guvernul să facă o campanie de informare prin care oamenii sa inteleaga ca își pot desfășura activitatea și viata socială fara nicio problemă, atata timp cat respecta reg ulilecare sunt impotriva raspandirii Covid”, a spus Daniel Mischie, președintele HORA.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că momentan nu este cazul redeschiderii restaurantelor din cauza numărului crescut de cazuri de Covid-19.

Ultima oră
19:45 - Germania îndeamnă la „prudență” în analizarea sancțiunilor pentru Rusia. Olaf Scholz: Trebuie să fim capabili să acționăm în caz de urgență
19:17 - Alexandru Rafila, întrebat dacă are „curaj” să își vaccineze copilul: Știe discuțiile legate de utilitatea vaccinării. E pregătit și chiar mă întreabă când îl vaccinez
19:00 - Alexandru Rafila: Probabil că săptămâna viitoare vom ajunge la 25.000 sau 28.000 de cazuri pe zi / Este aproape imposibil să nu te infectezi cu tulpina Omicron
18:43 - O fată de 13 ani a fost rănită de un recipient cu lichid inflamabil aprins, în județul Argeș. Recipientul ar fi fost aruncat dintr-o mașină
18:26 - SUA, pregătită să contracareze agresiunea rusă în orice scenariu. Antony Blinken: Alegerea este a lui Vladimir Putin. Diplomația, singura modalitate responsabilă pentru soluționarea crizei
18:02 - 11.743 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Doar 1.312 au venit pentru prima doză
17:48 - Incendiu violent în Covasna: 5 case au ars complet și alte 3 au rămas fără acoperiș. Au fost evacuate 19 persoane, printre care și doi copii
17:31 - Violențe la protestul anti-restricții de la Bruxelles. Forțele de ordine au intervenit cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene (VIDEO)
17:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Paradoxul nefericirii profunde a omului care are tot ce-i trebuie (VIDEO)
17:07 - Ninsorile abundente au provocat un adevărat haos în Turcia: Mai multe persoane au murit sau au fost rănite în accidente rutiere. Numeroase localități au rămas izolate (VIDEO)