EXCLUSIV // Un proiect legislativ prevede posibilitatea ca restaurantele, hotelurile, motelurile, pensiunile, cafenelele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor, să poată fi deschise în stare de alertă dacă asigură respectarea unor măsuri de protecție. Printre acestea se numără introducerea de panouri separatoare între mese. De asemenea trebuie respectată distanța de 2 metri între mese și un număr maxim de patru persoane la o masă. Măsura este prevăzută într-un proiect legislativ inițiat în Parlament.
Amintim faptul că Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 prevede că, pe durata stării de alertă, poate fi suspendat consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora.
Proiectul legislativ inițiat de PMP prevede că interdicția ”nu se aplică în cazul operatorilor economici care asigură păstrarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea maximum patru persoane la o masă, precum și departajarea spațiului comun prin panouri separatoare între mese”.
Experții din domeniul sănătății precizează că deschiderea restaurantelor și a localurilor în interior poate fi posibilă dacă se respectă regulile de protecție valabile pentru spațiile închise. În ceea ce privește introducerea unor panouri separatoare între mese, această măsură se poate dovedi utilă având în vedere ccă virusul se transmite în primul rând prin contactul secrețiilor respiratorii, așa cum a declarat medicul Adrian Marinescue pentru B1.RO:
“Discuția cu deschiderea restaurantelor nu este de acum. Se vorbește de ceva vreme despre asta și cu siguranță că pot fi deschise în măsura în care respectăm aceleași reguli pentru spațiile închise. Măsura de a folosi panouri care să departă mesele este o măsură bună care vine, de fapt, în plus. Vine să ajute în mod real pentru că transmiterea este în primul rând prin contactul cu secrețiile respiratorii. În afară de distanțare care trebuie să existe oricum între mese, cu siguranță că și introducerea panourilor este importantă. Totodată, trebuie aerisite foarte des încăperile”, precizează medicul Adrian Marinescu.
Acesta a subliniat că este normal să se discute despre măsuri de protecție pentru activități în spațiile închise, în condițiile în care restaurantele și localurile se vor redeschide mai devreme sau mai târziu:
“Este clar că restaurantele trebuie deschise pentru că trebuie să ne gândim și la componenta economică. Dacă este un mediu organizat riscul este mai mic de transmitere decât în situația în care nu se respectă regulile”, a subliniat Adrian Marinescu.
Angajaţii dinHoReCaauprotestatîn faţa restaurantelor şi a teraselor unde lucrează. Ei solicită în continuareredeschiderea restaurantelorşi au mai găsit şi alte cereri pentru Guvern.
„Solicitările noastre pentru Guvern sunt redeschiderea interioara de restaurante cu un anumit protocol sanitar. Cerem Guvernului ca mânușile să nu fie purtate în mod obligatoriu. (…) Guvernul să facă o campanie de informare prin care oamenii sa inteleaga ca își pot desfășura activitatea și viata socială fara nicio problemă, atata timp cat respecta reg ulilecare sunt impotriva raspandirii Covid”, a spus Daniel Mischie, președintele HORA.
Pe de altă parte, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că momentan nu este cazul redeschiderii restaurantelor din cauza numărului crescut de cazuri de Covid-19.