EXCLUSIV // Proiect de lege: Restaurantele ar putea fi redeschise dacă se introduc panouri separatoare între mese. Medicul Adrian Marinescu: „Transmiterea este în primul rând prin contactul cu secrețiile respiratorii”

EXCLUSIV // Proiect de lege: Restaurantele ar putea fi redeschise dacă se introduc panouri separatoare între mese. Medicul Adrian Marinescu: Transmiterea este în primul rând prin contactul cu secrețiile respiratorii
Foto: pixabay.com

EXCLUSIV // Un proiect legislativ prevede posibilitatea ca restaurantele, hotelurile, motelurile, pensiunile, cafenelele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor, să poată fi deschise în stare de alertă dacă asigură respectarea unor măsuri de protecție. Printre acestea se numără introducerea de panouri separatoare între mese. De asemenea trebuie respectată distanța de 2 metri între mese și un număr maxim de patru persoane la o masă. Măsura este prevăzută într-un proiect legislativ inițiat în Parlament.

Amintim faptul că Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 prevede că, pe durata stării de alertă, poate fi suspendat consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora.

Un proiect legislativ prevede redeschiderea restaurantelor în condiții speciale

Proiectul legislativ inițiat de PMP prevede că interdicția ”nu se aplică în cazul operatorilor economici care asigură păstrarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea maximum patru persoane la o masă, precum și departajarea spațiului comun prin panouri separatoare între mese”.

Experții din domeniul sănătății precizează că deschiderea restaurantelor și a localurilor în interior poate fi posibilă dacă se respectă regulile de protecție valabile pentru spațiile închise. În ceea ce privește introducerea unor panouri separatoare între mese, această măsură se poate dovedi utilă având în vedere ccă virusul se transmite în primul rând prin contactul secrețiilor respiratorii, așa cum a declarat medicul Adrian Marinescue pentru B1.RO:

“Discuția cu deschiderea restaurantelor nu este de acum. Se vorbește de ceva vreme despre asta și cu siguranță că pot fi deschise în măsura în care respectăm aceleași reguli pentru spațiile închise. Măsura de a folosi panouri care să departă mesele este o măsură bună care vine, de fapt, în plus. Vine să ajute în mod real pentru că transmiterea este în primul rând prin contactul cu secrețiile respiratorii. În afară de distanțare care trebuie să existe oricum între mese, cu siguranță că și introducerea panourilor este importantă. Totodată, trebuie aerisite foarte des încăperile”, precizează medicul Adrian Marinescu.

Acesta a subliniat că este normal să se discute despre măsuri de protecție pentru activități în spațiile închise, în condițiile în care restaurantele și localurile se vor redeschide mai devreme sau mai târziu:

“Este clar că restaurantele trebuie deschise pentru că trebuie să ne gândim și la componenta economică. Dacă este un mediu organizat riscul este mai mic de transmitere decât în situația în care nu se respectă regulile”, a subliniat Adrian Marinescu.

Proteste pentru redeschiderea restaurantelor

Angajaţii dinHoReCaauprotestatîn faţa restaurantelor şi a teraselor unde lucrează. Ei solicită în continuareredeschiderea restaurantelorşi au mai găsit şi alte cereri pentru Guvern.

„Solicitările noastre pentru Guvern sunt redeschiderea interioara de restaurante cu un anumit protocol sanitar. Cerem Guvernului ca mânușile să nu fie purtate în mod obligatoriu. (…) Guvernul să facă o campanie de informare prin care oamenii sa inteleaga ca își pot desfășura activitatea și viata socială fara nicio problemă, atata timp cat respecta reg ulilecare sunt impotriva raspandirii Covid”, a spus Daniel Mischie, președintele HORA.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că momentan nu este cazul redeschiderii restaurantelor din cauza numărului crescut de cazuri de Covid-19.

Ultima oră
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Cine sunt liberalii din Biroul Executiv al formațiunii (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)