Fisurarea unei conducte, cauza probabilă a exploziei de la Petromidia. Director general: „Suflul propagat a generat trei focare”

Fisurarea unei conducte, cauza probabilă a exploziei de la Petromidia. Director general: „Suflul propagat a generat trei focare”
Pompierii, la Rafinăria Petromidia, după explozia de vineri / Foto: Facebook? Lucian Bode

Directorul general al Petromidia Năvodari a vorbit despre posibilele cauze ale exploziei și incendiului de vineri. Felix Crudu-Teșloveanu a anunțat că incnediul a apărut la o instalație de hidrofinare benzină, iar cauza cea mai probabilă ar putea fi fisurarea unei conducte.

„Din păcate, la instalaţia de hidrofinare benzină, în jurul orei 12,30, aşa cum am fost anunţaţi prin dispecerat, a apărut un incendiu.

Flacăra, suflul propagat a generat încă trei focare. Din nefericire, unul dintre colegi, care opera în zonă, a fost prins de suflul acestei explozii. În timpul intervenţiilor s-au făcut eforturi disperate de a-l găsi, au intrat echipaţi cu echipamente speciale de protecţie împotriva focului.

Într-un final am reuşit să îl găsim, din păcate nu s-a mai putut face nimic. (…) A fost afară pe o platformă în care sunt diverse echipamente industriale. (…) Pe platformă în momentul respectiv erau cinci persoane, în zonă. Toate cele cinci au fost rănite, doi mai uşor, unul mediu şi unul sever”, a explicat Felix Crudu Teșloveanu, potrivit Agerpres.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Toate instalațiile de la Petromidia, oprite imediat după explozie

Potrivit directorului general, toate inslalațiile de la Rafinăria Petromidia Năvodari au fost oprite imediat după explozia de vineri, așa cum prevede protocolul.

„La prima vedere, dar o să investigăm cu autorităţile şi cu experţii, a fost o conductă care s-a fisurat, nu cunoaştem detalii, a apărut flacără în zonă (…), se aprinde imediat, temperaturi foarte mari. (…) Noi am acţionat (…), în momentul în care avem astfel de situaţii se intervine cu plan de urgenţă, se opresc toate instalaţiile, se deschid toate aerisirile, se depresurizează, se deschid toate liniile de stingere incendii, sunt măsuri specifice.

Imediat ce a apărut incendiul, din camera de comandă şi operatorii din instalaţia respectivă intervin conform instrucţiunilor de lucru pentru situaţii de urgenţă. Deci se opreşte tot”, a mai explicat el.

Cinci persoane, rănite în urma exploziei de la Năvodari

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Un bărbat care era dat dispărut a fost găsit mort. Alte cinci persoane au fost rănite.

Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, informaţii cu privire la situaţia victimelor în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari.

”Din primele informaţii transmise Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) din cadrul Ministerului Sănătăţii, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari s-au înregistrat 3 victime:

  • 1 cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafaţa corporală şi care este transportată cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru stabilizare şi evaluare
  • 1 victimă cu traumatism lombar
  • 1 victimă cu arsură la nivelul feţei”, a transmis Minsterul Sănătăţii.
Urmăriți B1TV.ro și pe