Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT „Copil dispărut”. Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor

Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT „Copil dispărut”. Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor
Foto: Pixabay

Populaţia va fi anunţată despre dispariţia unui copil prin intermediul sistemului Ro-ALERT- Copil dispărut. Acest sistem a fost operaţionalizat, transmite Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară.

Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor

Anunţul a fost făcut cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului Dispărut  în cadrul unei dezbateri organizate la sediul Guvernului.

În cadrul evenimentului, consilierul de stat Mădălina Turza a anunţat operaţionalizarea sistemului RoALERT- Copil dispărut, cu sprijinul IGPR, DSU şi STS. Sistemul face parte din Programul Naţional al Guvernului „Din grijă pentru copii”.

Principalele cauze ale dispariţiei copiilor din familie au legătură cu abuzurile la care sunt expuşi, cu precădere cele de natură sexuală, potrivit unui comunicat transmis de Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară.

„În anul 2021, Poliţia Naţională a înregistrat peste 4.200 de sesizări cu privire la diferite forme de abuz sexual îndreptate împotriva copiilor: viol, agresiune sexuală, act sexual, corupere sexuală, racolare de minori în scopuri sexuale şi hărţuire sexuală.

Potrivit analizelor Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei, cel puţin 80% dintre declaraţiile copiilor cu privire la abuzul sexual sunt reale, iar majoritatea agresorilor provin din rândul cercului de apropiaţi şi/sau familie”, se menţionează în comunicat.

1 din 3 copii de la sate n-ar raporta un abuz către autorităţi

  World Vision România a efectuat un studiu care arată  că 1 din 3 copii de la sate n-ar raporta un abuz către autorităţi, deoarece se tem că nu vor fi crezuţi sau că vor fi judecați. Totodată, acest fapt se întâmplă și din  lipsa de încredere în reprezentanţii autorităţilor, conform Digi24.ro.

„În cadrul dezbaterii, reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniu au prezentat demersurile pe care le realizează pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen din perspectiva protecţiei copilului, a sistemului de educaţie, dar şi a activităţii de combatere, cu accent pe informarea copiilor şi a părinţilor, crearea unui sistem informatic unitar de colectare de date cu privire la abuzurile împotriva copiilor, precum şi pe demersul strategic al Ministerului Educaţiei de promovare a educaţiei parentale. Membrii legislativului prezenţi la dezbatere au subliniat, pe de o parte, necesitatea implementării efective a prevederilor legale existente, a acţiunilor pro-active susţinute din partea instituţiilor direct implicate în prevenirea acestui fenomen, iar, pe de altă parte, necesitatea promovării urgente a demersului legislativ privind stabilirea limitei de vârstă până la care un act sexual cu un minor poate fi considerat consimţit”, conform sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe