Mierea contrafăcută, tot mai greu de recunoscut / Specialiștii au explicat cum să îți dai seama dacă mierea nu este naturală

Mierea contrafăcută, tot mai greu de recunoscut / Specialiștii au explicat cum să îți dai seama dacă mierea nu este naturală
Sursa foto: Pixabay

Mierea contrafăcută a devenit tot mai greu de identificat, întrucât doar testele de laborator pot arăta dacă produsul este natural 100%. Comisarii Europeni vor să modifice legislația de etichetare din cauza pieței invadate de falsuri, provenite în special din China.

Specialiștii au explicat cum putem recunoaște mierea contrafăcută

„Cu cât amestecul de miere este mai bogat în proveniență, din două, trei țări, cu atât și calitatea este mai îndoielnică. E ușor de identificat mierea de tei care are o aromă de tei extraordinar de puternică. Mierea de salcâm o depistăm mai ușor față de alte sortimente pentru că întotdeauna trebuie să fie fluidă și, în al doilea rând, are o culoare de la transparent până la gălbui cum este și aceasta. În rest, e greu de depistat calitatea”, a spus Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine.

Comisarii europeni vor să schimbe legislația de etichetare pentru ca piața să nu mai fie invadată de falsuri.

„România este unul dintre cei mai mari producători de miere ai Uniunii, iar apicultorii noștri pierd sume colosale din cauza mierii ieftine care vine din țările extracomunitare”, spun responsabilii din Ministerul Agriculturii, potrivit stirileprotv.ro.

„Dacă este foarte închisă la culoare înseamnă că mierea respectivă a fost încălzită destul de mult de s-a închis la culoare. Dacă are o consistență foarte fluidă, înseamnă că are un conținut ridicat de apă și în cazul acesta este predispusă la fermentare. Deci mai mult organoleptic ne-am putea da seama dacă este ceva în neregulă cu mierea respectivă”, a spus  Teodora Colța, șef de laborator.

România produce, în medie, între 25 și 30 de mii de tone de miere. Jumătate din întreaga cantitate este distribuită către export, preponderent spre Germania.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)