Profesorul Alexandru Rafila, despre numărul mare de cazuri de COVID-19: „Începutul școlii se va vedea după 10-15 zile”

Profesorul Alexandru Rafila, despre numărul mare de cazuri de COVID-19: „Începutul școlii se va vedea după 10-15 zile”
Foto: Inquam Photos / George Călin

În cursul zilei de miercuri, 16 septembrie, în România a fost înregistrat un număr record de cazuri de COVID-19. În acest context, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a explicat că pentru moment, oamenii nu ar trebui să intre în panică, iar că o posibilă creștere a numărului zlinic de teste pozitive pentru SARS-CoV-2, datorată începutului noului an școlar s-ar putea observa după 10 – 15 zile.

Profesorul Alexandru Rafila spune că nu ar trebui să intrăm în panică, odată cu noile cifre raportate astăzi. Potrivit acestuia, numărul mare de cazuri de COVID-19 se datorează faptului că luna septembrie reprezintă încă momentul întoarcerii din concediu pentru mai mulți români.

Un număr mai mare de cazuri la 10 – 15 zile după reluarea cursurilor

Reprezentantul României la OMS susține cu nu doar numărul este important, ci și vârsta persoanelor bolnave, dar și dacă prezintă sau nu comorbidități. Mai mult decât atât, Alexandru Rafila este de părere că o creștere cu 10% – 20% va fi una suportabilă pentru sistemul de sănătate din România.

„Nu îmi place să fac aprecieri legate de cifre, mă interesează trendul, dacă e ascendent, să vedem unde curba de creştere se aplatizează şi să vedem dacă sunt măsuri care pot scădea acest trend. Sunt de acord că odată cu începutul şcolii se va înregistra număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile. Depinde cât de importantă e această creştere şi cine sunt persoanele bolnave, dacă sunt cu comorbidităţi, sau adulţi tineri, sau copii. Dacă o să fie o creştere de 10-20%, va fi suportabilă de sistemul de sănătate. Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situaţia se schimbă radical”, a explicat profesorul Rafila, potrivit Gandul.

Mai mult decât atât, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat faptul că nu trebuie să intrăm în panică, ci să urmărim trendul, pentru că momente în care numărul de cazuri va fi mai mare ar mai putea exista:

Nu trebuie să intrăm în panică. Vor exista întotdeauna zile în care s-au concentrat multe cazuri pozitive şi asta este una din ele. Vedem dacă e întâmplare sau trend, e foarte important. Al doilea comentariu pe care îl am este faptul că suntem la jumatatea lui septembrie şi dacă se confirmă numărul de cazuri se datorează faptului că în primele zile din septembrie mulţi s-au întors din concediu. Şcoala a început de două zile şi e vorba de testele făcute ieri. După două zile de şcoală nu se poate pune creşterea în seama ei”, a detaliat el potrivit sursei citate anterior.

Vaccinul anti-COVID și disponibilitatea acestuia în Europa

Profesorul Rafila a oferit și o serie de detalii cu privire la vaccinul împotriva noului coronavirus.

„Sunt vaccinuri candidat, în diverse faze de cercetare. Nu vom putea avea un punct de vedere referitor la utilizarea în UE a acestui vaccin decât dacă va fi autorizat de agenţia europeană a medicamentului. În afara acestei situaţii, nu vom vedea utilizat vaccinuri fără verificarea eficacităţii şi siguranţei. De aceasta se ocupă agenţia menţionată”, a explicat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate mai sus.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, în ultimele 24 de ore, încă 1.713 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirus, fapt ce duce numărul total al infectărilor la 107.011. De asemenea, tot în ultima zi, au decedat 49 pacienți COVID-19, prin urmare numărul total al victimelor a ajuns la 4.285. Autoritățile mai transmit că încă 714 de români au fost reconfirmați cu SARS-CoV-2 în urma retestărilor. 6.854 de români sunt acum internați în spitale cu COVID-19, dintre aceștia 471 fiind la secțiile de Terapie Intensivă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`