Studiu: România, în topul țărilor cu cel mai accentuat declin demografic. 70% din populația din Europa Centrală și de Est va dispărea până în 2100

Studiu: România, în topul țărilor cu cel mai accentuat declin demografic. 70% din populația din Europa Centrală și de Est va dispărea până în 2100

Europa Centrală și de Est pierde masiv populație, potrivit studiilor recente efectuate de Uniunea Europeană și de grupuri de oameni de știință de la instituții ori publicații prestigioase, precum Lancet. Mai exact, “hemoragia” din acest sector va duce la o depopulare de anvergură în zonă, țări ca România, Bulgaria sua Ucraina urmând să piardă undeva între 50-70% din populație până în anul 2100.

România, în topul țărilor cu cel mai accentuat declin demografic

Potrivit statisticilor ONU, în următorii 10 ani Letonia, Lituania, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Croația, Bosnia și Herțegovina și România se află printre primele 10 țări cu cea mai rapidă scădere din lume, restul regiunii fiind nu foarte în urmă, scrie emerging-europe.com.

Această scară a depopulării este ceva ce nicio țară nu își dorește. O demografie în scădere și îmbătrânire poate crea tulpini în sistemul de asistență medicală și socială, restrângând în același timp competitivitatea și longevitatea pieței muncii. Această relație intrinsecă între componența populației și forța economică influențează și mai mult puterea geopolitică, creând o buclă de feedback la scară largă.

În cele din urmă, acest lucru poate afecta tinerii, atât din punct de vedere economic, cât și politic, amplificând emigrația. Sute de mii de tineri din Europa emergentă au plecat deja spre vest, în căutarea unor oportunități economice mai bune.

Un sondaj efectuat anul trecut în Ucraina, una dintre țările cele mai afectate de declinul demografic, arăta că 55% dintre persoanele intervievate au în intenție relocarea într-o altă țară.

Într-un efort de a depăși această situație multe dintre guvernele regiunii, în special cele cu o înclinație mai naționalistă și de dreapta, vin cu politici axate pe creșterea ratei fertilității.

Cu toate acestea, acest impuls de a stabili ceea ce unii analiști au numit „fabrici de copii” nu este răspunsul. În unele cazuri, aceste politici pot chiar înrăutăți situația.

De ce eșuează programele de creștere a natalității

În ciuda măsurilor luate de guvernele statelor din zonă, nu se remarcă o redresare a situației. Natalitatea nu a explodat, iar tineretul continuă să emigreze.

Ocuparea forței de muncă și stabilitatea economică au un impact mult mai mare asupra ratei natalității decât orice politici înguste bazate pe fertilitate. De exemplu, implementarea de către Estonia a măsurilor de creștere a fertilității părea să funcționeze atunci când au coincis cu o scădere semnificativă a șomajului. Cu toate acestea, când șomajul a început să crească din nou, rata natalității a scăzut.

În loc de un răspuns nuclear centrat pe familie, un raport recent al Comitetului Economic și Social European (CESE) a subliniat că ar trebui să se acorde prioritate politicilor de piață a muncii axate pe om pentru combaterea șomajului și stabilirea unor oportunități economice durabile, în combinație cu promovarea unei echilibru sănătos între viață profesională și viață de familie, concediu parental flexibil, îngrijire de înaltă calitate și investiții în servicii publice.

„Statele membre [UE] cu politici familiale active, care sunt diverse și reflectă culturile lor, au rate de natalitate mai mari decât cele care nu au nici una sau slabă”, explică Stéphane Buffetaut, raportor al CESE. „Astfel de politici fac parte dintr-un cadru mai larg care le garantează eficacitatea: locuri de muncă, dinamici economice și sociale, o cultură favorabilă familiei, o politică adaptată a locuințelor, un sistem educațional eficient și politici de mediu.”

Scopul de a contracara depopularea ar trebui, prin urmare, să abordeze cauzele la nivel fundamental, făcând țara mai locuibilă pentru început.

Tags:
Ultima oră
12:34 - Liliana Mocanu și fiica ei, infectate cu COVID-19. Actrița din Las Fierbinți nu este vaccinată: Nu pot dormi, mă dor toate
12:30 - CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
12:24 - Cu ce cadou a mers Ion Ţiriac la Simona Halep în ziua în care sportiva a împlinit 30 de ani (FOTO)
12:21 - PSD depune propria moțiune de cenzură. Sorin Grindeanu: Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acel conflict de natură constituțională
12:18 - Radu Țincu: Secțiile ATI din București, supraaglomerate. Creșterea va continua în perioada următoare. Suntem supărați când se introduc restricții, dar am ales să ne vaccinăm într-un procent extrem de redus și să sfidăm regulile (VIDEO)
12:13 - A murit unul dintre condamnații în dosarul triplei crime de la Stoenești. Doru Durleci era încarcerat la Craiova: „A fost lăsat să zacă precum un câine”
11:46 - Bucureștiul, la o rată de infectare de 5,57 la mie. Dacă se trece de pragul de 6, școlile intră în online și se instituie carantina de noapte în weekend pentru persoanele nevaccinate
11:45 - Virgil Musta: Suntem, din nou, în al doisprezecelea ceas. Oricât încercăm să mai creştem numărul de paturi, se vor epuiza şi acestea foarte repede
11:40 - Cine este Mihai Dan Zarug de la Asia Express, sezonul 4. Cu ce se ocupă concurentul de la Antena 1 și cum a ajuns cunoscut
11:33 - DLAF a sesizat DNA și cu privire la proiectul pe fonduri europene care a avut ca beneficiar firma lui Dan Barna: „Au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”