Suprafaţa afectată de secetă a depăşit 163.000 hectare în 24 de judeţe, anunță Ministerul Agriculturii

Suprafaţa afectată de secetă a depăşit 163.000 hectare în 24 de judeţe, anunță Ministerul Agriculturii
Foto: Facebook @ Petre Daea

Ministerul Agriculturii a prezentat un bilanț sumbru privind seceta din România. Suprafaţa totală afectată de secetă a ajuns la 163.026 de hectare, în 24 de județe, mai mare cu 2.356 hectare faţă de raportarea din 29 iulie.

Bilanțul secetei în România

Prognoza INHGA din data de 1 august arată că debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în primele trei zile ale intervalului până la valoarea de 2.000 mc/s, apoi relativ staţionar la valori de 2.000 – 2.050 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s).

Potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, culturile de porumb, floarea soarelui şi soia au fost grav afectate de secetă în acest an, în multe zone din ţară, iar în prezent în patru judeţe nu se mai poate iriga din cauza nivelului scăzut al Dunării.

„Culturile prăşitoare din acest an au fost grav afectate, sunt judeţe întregi, cum este cazul la Vrancea, unde tot judeţul este afectat, pe partea de nord a judeţului Galaţi, o bună parte din judeţul Buzău şi alte judeţe în partea de nord-vest, cum este cazul la Bihor, Arad şi Timiş, culturile de porumb, de floarea soarelui şi de soia sunt afectate.

Sigur că aici se pune problema ce măsuri a luat Ministerul Agriculturii în această perioadă pentru a fi aproape de fermieri şi a le da sprijinul necesar pentru a reduce efectele negative produse de acest fenomen extrem de aprig pentru o ţară, ştiind că nu există nicio palmă de pământ în România la această dată care să nu fie afectată de secetă pedologică”, a declarat Petre Daea.

Petre Daea, despre culturile din acest an

Petre Daea a afirmat pentru B1 TV că în acest moment culturile nu arată foarte bine:

„Porumbul și floarea-soarelui, practic, prășitoarele suferă puternic, unele dintre acestea și-au încheiat vegetația, practic e compromitere totală, însă acolo în perimetrele irigabile și irigate și pe suprafețele unde au mai ajuns ploi, pe văi, de-a lungul cursului apelor, unde microclimatul le-a dat posibilitatea prin fenomenele naturale plantele să nu se ofilească și să nu dispară, sigur că există producție. E o problemă serioasă vizavi de situația la porumb și la floarea-soarelui, și la soia”, a mai spus Petre Daea.

Urmăriți B1TV.ro și pe