Tanczos Barna: Modificarea legislației, astfel încât să permită înlăturarea urșilor, în situații periculoase, este indispensabilă și urgentă

Tanczos Barna: Modificarea legislației, astfel încât să permită înlăturarea urșilor, în situații periculoase, este indispensabilă și urgentă

Tanczos Barna a anuntat că are în vedere modificarea legislației, astfel încât autoritățile să poată interveni de urgență pentru alungarea și chiar uciderea urșilor, atunci când le este semnalată prezența înlocalități. Declarația a fost publicată pe pagina de Facebook a ministrului Mediului, după ce încă un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, vineri, după o luptă cu ursul. Atacul a avut loc la o fermă de lângă Cristuru Secuiesc, iar victima a fost supusăunei intervenţii chirurgicale de 6 ore la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Atacul vine la doar o zi după ce, tot în Harghita, mai mulți urși au ajuns în centrul orașuluiBăile Tușnadunde au devastat un magazin și o pensiune.

„Ieri un bărbat a fost atacat de urs la o fermă de lângă Cristuru Secuiesc, el fiind supus unei intervenţii chirurgicale de 6 ore la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Și această tragedie este un semnal de alarmă că modificarea legislației, care ar permite intervenția de urgență atunci când este semnalată prezența urșilor periculoși în localități, este indispensabilă și din ce în ce mai urgentă.

Cele două proceduri, de intervenție imediată și de prevenție, trebuie să existe în paralel în soluționarea problemei.

Tocmai din aceste considerente lucrăm la proiectul de ordonanță pentru modificarea legislației, conform căruia în maximum 24 de ore de la sesizarea unui atac, în câteva ore la locul respectiv se va deplasa o echipă formată de jandarmi și vânători care va interveni gradual, în funcție de situație”, a scris ministrul Mediului, Tanczos Barna pe Facebook.

Urșiiagresivi, semnalați în zonele locuite, ar putea fi împușcațirapid

Intervenția se va face în etape, în funcție de gravitatea atacului sălbăticiunilor.Dacă la prima intervenție ursul ar urma să fie alungat, dacă incidentul se agravează sau se repetă, se trece latranchilizare şi relocare, iar în cazurile în care este agresiv, ursul care este prezent în mediul rural, urban, în zona locuită, poate fi împuşcat.

„Ministerul a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care dorim să schimbăm radical legislaţia privind intervenţia. Trebuie să permitem, să facem posibilă intervenţia imediată, intervenţia pentru protejarea vieţii umane şi asigurarea siguranţei publice. Această intervenţie, într-adevăr, trebuie să fie graduală: la primele prezenţe ale ursului se intervine prin alungare, dar dacă se repetă, trebuie să vină omul şi să elimine riscul – prin tranchilizare şi relocare sau, în cazurile în care este agresiv, ursul care este prezent în mediul rural, urban, în zona locuită, trebuie să fie extragere prin împuşcare. Această ordonanţă de urgenţă va fi prezentată Guvernului în cel mai scurt timp posibil şi, ulterior, echipele mixte formate din jandarmi şi vânători vor interveni de fiecare dată când ursul este prezent în intravilanul localităţii”, a mai declarat Tanczos Barna, potrivit Agerpres.

Ultima oră
09:03 - Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea reduce de 25 de ori riscul să ajung la spital în cazul în care mă îmbolnăvesc cu varianta Delta”
08:41 - Companiile din România preferă împrumuturile externe. Un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă în vremuri de criză, avertizează BNR
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze
08:16 - Alina Șerban (ANM): Disconfort termic deosebit de accentuat în sudul și sud-estul României, cu valori spre 41 de grade în Muntenia. În restul țării, vorbim de o scădere semnificativă a temperaturilor (VIDEO)
07:43 - Incendiile de vegetație au provocat noi evacuări de turiști în Turcia. Grecia, Italia și Bosnia s-au confruntat și ele cu flăcări violente / Insula Rhodos a rămas fără apă și curent electric (VIDEO)
07:15 - Furtunile au făcut ravagii în țară. Maramureș, printre cele mai afectate județe (VIDEO)
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)