Unde poți face test Covid în Cluj

Unde poți face test Covid în Cluj
Foto: Hepta

Cazurile de coronavirus s-au răspândit îngrijorător și în județul Cluj. Mai multe localități au fost închise pentru o perioadă de 14 zile din cauza focarelor de COVID-19. Două localităţi Sic și Săvădisla au intrat, azi-noapte, în carantină totală. Într-una dintre comune, s-au înregistrat peste 13 cazuri la mia de locuitori. În cealaltă, a fost nevoie de restricții severe, după ce zeci de persoane care au participat la un botez s-au infectat de la un lăutar, confirmat ulterior cu noul coronavirus.

Potrivit prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, în toate localitățile cu peste trei cazuri la mia de locuitori se închid restaurante, cafenele, baruri, masca e obligatorie şi în spaţiu deschis, şcolile trec în scenariul 3 şi evenimentele nu mai au loc.

Cei care vor încerca să ajungă în localitățile carantinate, se vor alege cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Iar persoanele care sunt prinse fără mască în interiorul satelor carantinate vor fi amendate cu cel puţin 500 de lei.

Principalele centre de testare din Cluj

Potrivit informațiilor făcute publice de Ministerul Sănătății următoarele centre sunt acreditate pentru efectuarea testelor pentru coronavirus:

-UMF Iuliu Hațeganu/Centrul De Cercetări Pentru Genomică Funcțională

-Laboratoarele INSP

-Institutul Oncologic Prof. Ion Chiricuta

-Institutul De Medicină Legală Cluj-Napoca

-Spitalul Clinic Judetean Urgenta Cluj-Napoca

-Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca

-Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca

-Centrele companiei Regina Maria

-Centrele companiei Medlife

Toate unitățile care sunt acreditate de către Ministerul Sănătății să realizeze diagnosticul prin metoda RT-PCR au obligația de a asigura cu prioritate diagnosticul pentru pacienții din unitățile sanitare, persoanele suspecte din cadrul anchetelor epidemiologice, precum și a persoanelor din grupurile de risc, conform metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică- Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile.

Având în vedere situația epidemiologică la nivel național, unitățile vor decide condițiile în care pot răspunde solicitărilor de testare suplimentară, la cerere și pot stabili costul testului.

Bilanțul pandemiei de coronavirus

Numărul cazurilor de Covid-19 din ultimele 24 de ore se menține ridicat în România. Autoritățile au anunțatduminică 3.855 de cazuri noi de coronavirus.

Alți 73 de români au murit din cauza infecției cu coronavirus, în timp ce la ATI sunt internați 828 de pacienți în stare gravă din cauza acestei boli. Distribuția cazurilor pe județe arată că Sălaj a depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori și va intra în scenariul roșu.

Capitala și județul Alba înregistrează cel mai mare număr de noi infectări – 555, respectiv 227. Alte 13 județe înregistrează 100 sau peste 100 de cazuri noi.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”