Virgil Musta, despre pacienții fără comorbidităţi, care au decedat în urma infectării cu COVID-19: „Toți au avut în comun două lucruri”

Virgil Musta, despre pacienții fără comorbidităţi, care au decedat în urma infectării cu COVID-19: „Toți au avut în comun două lucruri”
Sursa Foto: Facebook

Dr. Virgil Musta, șeful clinicii de Boli Infecțioase 2, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a dezbătut situația pacienţilor fără comorbidităţi, care au decedat în urma infectării cu COVID-19.

Virgil Musta, despre pacienții fără comorbidităţi, care au decedat în urma infectării cu COVID-19

Într-un interviu acordat publicației Adevărul, din luna august, expertul a comentat cazurile de deces ale pacienților infectați cu noul coronavirus, care nu prezentau și alte comorbidităţi.

Din cei peste 1.500 de pacienţi care au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, confirmați cu COVID-19, 1.370 au fost vindecaţi, iar 141 au murit. Dintre aceştia, cinci au fost pacienţi sub 50 de ani, fără boli asociate.

Mediculauconstatat că toţi au făcut ceea ce se numeşte o „furtună de citokine” (reacţie care duce la agravarea bruscă a bolii). De asemenea, toţi cei cinci pacienţi au avut în comun două lucruri.

„Primul a fost că au venit târziu la spital. Toţi veniseră după o săptămână în care starea generală a fost bună şi au venit în momentul în care s-a agravat starea de sănătate. Se ştie că în a cincea – a şaptea zi există riscul de agravare bruscă a stării de sănătate.

Din păcate, toţi au stat acasă spunând că au o formă uşoară, că nu e problemă şi au venit când au început să se desatureze, când leziunile pulmonare erau de peste 70 la sută. De aceea, această evaluare care se face, biologică, ar fi bine ca lumea să o facă pentru că poţi depista din timp modificările care duc la forme severe”, a explicat Virgil Musta.

Anxietatea ar fi fost o a doua cauză – cei cinci pacienţi morţi, fără a avea comorbidităţi, „erau fie anxioşi, fie depresivi”.

„Se ştie că anxietatea şi depresia sunt factori favorizanţi în scăderea imunităţii. De aceea, pe sistemul acesta funcţionează şi placebo. Se ştie că în bolile infecţioase, dar nu numai, pacienţii care sunt optimişti şi au o gândire pozitivă au evoluţie mai bună. În lume, sunt câteva studii în care evaluează pacienţii şi îi tratează cu anxiolitice sau antidepresive”, a compeltat medicul.

Medicul Virgil Musta, despre bilanțul record al cazurilor de coronavirus

Joi, România a înregistrata doua ziconsecutivă cu peste 2.000 de cazuri de coronavirus (2.158 de noi cazuri miercuri, 2086 de cazuri joi), iar dintre acestea, Bucureștiula înregistratcele mai multe infectări.

”Este o cifra îngrijorătoare! De fapt, cifrele din ultimul timp sunt îngrijorătoare, pentru că suntem în continuare în faza ascendentă a pandemiei. Arată că este foarte probabil să ne confruntăm cu al doilea val al pandemiei, care începe la un nivel crescut al infectaților.

Cred că e momentul în care, cu fiecare persoană cu care ne întâlnim, să fie considerată pozitivă.

Și bineințeles, să evităm zonele aglomerate, activitățile unde se adună oameni, pentru că altfel nu vom trece cu bine această situație. În sensul că nu vom mai avea unde să internăm pacienții și pacienții nu vor mai beneficia de asistență medicală calificată. Vor rămâne acasă pentru că nu mai avem unde să îi cazăm, să îi tratăm și vor urma un tratament pe care și-l pot asuma la domiciliu.

Spitalele deja sunt pline, Terapiile Intensive nu mai au loc și cazurile sunt tot mai multe”, a avertizat medicul Virgil Musta la Antena 3.