Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale se vor concentra pe eliberarea completă a Donbasului. Moscova pretinde că și-a îndeplinit principalele obiective din prima fază a „operațiunii” în Ucraina

Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale se vor concentra pe eliberarea completă a Donbasului. Moscova pretinde că și-a îndeplinit principalele obiective din prima fază a „operațiunii” în Ucraina
Sediul unei bănci din Volnovakha, Donețk, Ucraina, distrus de atacurile rușilor. Sursă foto: Hepta - Viktor Antonyuk

Ministerul rus al Apărării a transmis, vineri, că forțele sale în Ucraina se vor concentra pe eliberarea completă a Donbasului, informează agenția rusă Interfax, citată de Reuters. Acesta a mai susținut că principalele obiective ale primei faze a operațiunii în Ucraina au fost îndeplinite, notează TASS.

Poziția Ministerului rus al Apărării despre războiul din Ucraina

Ministerul rus al Apărării a susținut că a luat în considerare două opțiuni pentru ceea ce numește „operațiunea militară specială” în Ucraina: una în republicile separatiste, cealaltă în toată Ucraina.

Instituția a mai comunicat că armata rusă se va concentra pe eliberarea completă a Donbasului, dar că nu exclude posibilitatea unui asalt asupra orașelor ucrainene pe care le-a înconjurat.

În același timp, Serghei Rudskoi, șeful departamentului operațional principal al Statului Major General al Rusiei, a declarat că rușii au „eliberat” 93% din teritoriul Lugansk, iar în Donețk miliția populară a preluat controlul asupra a 54% din teritoriu.

Ce spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski

„Cu fiecare zi a apărării noastre, aducem pacea de care avem nevoie mult mai aproape. Aducem victoria mai aproape. Pentru că în acest război este pur și simplu imposibil să nu câștigăm”, a transmis, în schimb, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Trupele ruse au fost forțate să se retragă la 35 de kilometri est de Kiev, au susținut oficiali britanici. De altfel, ofensiva terestră rusă a fost zădărnicită pe mai multe fronturi. De asemenea, rachetele rusești ghidate eșuează în proporție de până la 60% în Ucraina, au declarat trei oficiali americani.

În schimb, situația rămâne critică în Mariupol. Organizația International Rescue Committee a avertizat că orașul se confruntă cu „o criză sanitară catastrofică”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:56 - Localitatea din România în care poți cumpăra un apartament cu două camere cu doar 6.000 de euro (FOTO)
18:37 - În loc să primească 100 de dolari, a primit 10,4 milioane și i-a cheltuit după bunul plac. Femeia riscă acum zeci de ani de închisoare
18:32 - Poliţiştii ieşeni caută patru tineri care au plecat de la domiciliu și nu au mai revenit. Dacă i-ați văzut, sunați la 112! (FOTO)
18:28 - Localitate din România unde un apartament cu două camere poate fi cumpărat cu 6000 euro…mobilat. Te-ai muta acolo?
18:13 - DIICOT renunță la urmărirea penală față de o redacție căreia îi blocase activitatea și recunoaște că publicarea unui articol a dus la arestarea unui agresor
18:11 - Dana Dărăban, ACUE: Românii riscă să primească facturile la gaze și curent cu întârziere
18:01 - UE va legifera centralizarea informațiilor referitoare la sănătatea cetățenilor, politici de gestionarea a epidemiilor dar și procedurile de achiziție a medicamentelor în statele membre
17:50 - Marius Pașcan îi critică dur pe liberalii Virgil Popescu și Nicolae Ciucă: A ajuns un măscărici acest ministru. E un demagog sadea / Prăbușirea Armatei în sondaje are legătură și cu generalul din fruntea Guvernului (VIDEO)
17:48 - Directorul CIA susține că Putin nu va ezita să apeleze la arsenalul militar nuclear: „Poate fi destul de periculos și nesăbuit”
17:24 - Edi Iordănescu, scrisoare către fanii naționalei după campania dezolantă din Liga Națiunilor: „Fotbaliștii noștri sunt în pragul în care randamentul lor trebuie să atingă nivelul maxim”