Radu Banciu: Cimitirul din Valea Uzului este pe teritoriul României. Deci singurii care au drept de judecată aici sunt românii. Nu contează că se simt victimizați cetățenii de etnie maghiară (VIDEO)

Radu Banciu: Cimitirul din Valea Uzului este pe teritoriul României. Deci singurii care au drept de judecată aici sunt românii. Nu contează că se simt victimizați cetățenii de etnie maghiară (VIDEO)

Radu Banciu a vorbit, în ediția de joi seară a emisiunii Lumea lui Banciu, despre incidentele dintre români și maghiari, care au avut loc la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului.

”La noi, în Valea Uzului, lucrurile au degenerat. Maghiarii au făcut un lanț uman în fața cimitirului, ca să-i împiedice pe români să vină și să-și comemoreze eroii. Aceștia din urmă, iritați de asemenea atitudine, au intervenit, până la urmă, cu forța, iar acum maghiarii profită de situație – o escaladare interetnică cum i s-a spus – și încearcă să se victimizeze, deși la origini ei au fost cei care au pus niște pungi de gunoi peste crucile eroilor români.

Până la urmă, scandalul nu a fost aplanat, deoarece nu a fost o poziție fermă din partea statului și nu există nici până la această oră.
Vreau să-i avertizez pe ce care intervin, cum a fost Asztalos Csaba, despre care nu înțeleg cu ce drept a vorbit despre acest miniincident, le reamintesc acestora că în această țară se respectă legile române.

Într-o țară suverană, legile țării respective prevalează. Deci nu are importanță, până la urmă, dacă ai dreptate sau nu. În cazul de față, cimitirul este pe teritoriul României. Deci singurii care au drept de judecată aici sunt românii. Nu contează că se simt victimizați cetățenii de etnie maghiară. Ei, evident, au dreptul la respect, au dreptul să-și comemoreze morții, dar aceste lucruri se întâmplă pe teritoriul României.

Românii nu pot fi trași la răspundere. Ce au făcut ei? Că au forțat o ușă, au intrat peste maghiari și i-au îmbrâncit un pic… Ei sunt la ei acasă! Asta se ia prima dată în calcul. Nu e vorba de violență aici, e vorba de a intra pe teritoriul tău, de a intra în posesia unui loc pe care îl deții prin lege”, a afirmat Radu Banciu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.