În miez de vară, pe litoral, la terase, la bar sau oriunde clienții sunt în căutarea unor băuturi cât mai reci, în speranța că se vor răcori în zilele caniculare. Sute de litri de apă, suc şi bere sunt consumate de români.
Alegerea de a bea o bere pentru a scăpa de căldură este o iluzie, avertizează specialiștii. Aceștia susțin că băutura nu ne răcoreşte, ci ne deshidratează, relatează Dcnews.ro.
Specialiştii ne avertizează că nu e tocmai indicat să facem abuz în special de băuturi alcoolice atunci când e foarte cald. Şi cum berea e în topul băuturilor estivale la români, iată câteva lucruri pe care probabil nu le ştiai despre efectul gradelor de alcool asupra corpului şi minţii, mai cu seamă la temperaturi extreme.
Berea conține, în mare, între 5 și 12% alcool, fiind considerată mai puțin dăunătoare față de alte băuturi. Chiar şi aşa, atunci când e consumată în zile toride, efectele nocive asupra organismului sporesc şi se amplifică. Cine nu ştie, de exemplu, că berea îngraşă, în special în zona burţii? Vara eşti tentat să bei mai multă bere şi astfel te poţi trezi cu multe kilograme în plus după doar două-luni de răsfăţ.
Cu atât mai mult nu e bine să bei bere rece pe plajă, unde temperaturile sunt înalte, pentru că – o dată – vei fi tentat să bei tot mai mult şi doi – te poate supraîncălzi, nicidecum să te răcorească, atunci când intri şi ieşi din apă.
Burta de bere
Berea este bogată în calorii și, spre deosebire de cele din alimente, acestea se depun preponderent în zona abdomenului. Grăsimea de pe burtă este mai periculoasă pentru sănătate și mai greu de eliminat, notează thelist.com.
Inimă slabă
Berea băută în cantitate limitată este chiar indicată pentru sănătatea inimii, însă rareori se bea doar o sticlă la o ieșire, mai ales la o şedere îndelungată pe plajă, cu prietenii. Trebuie să ştii că prea multă bere poate amplifica riscul de atac cerebral, diabet de tip 2, probleme coronariene și tensiune arterială crescută.
Rinichi în suferinţă
Două beri pe zi pentru bărbați și una în cazul femeilor reprezintă cantitatea moderată, dar depăşirea acestei limite poate avea urmări grave. Berea cu un conținut ridicat de alcool (peste 5% sau berea neagră) crește riscul de hipertensiune și al dezvoltării unor boli de rinichi. De asemenea, poate duce la deshidratare și la perturbarea echilibrului din corp. Pe termen lung, rinichii pot fi afectați și pot apărea pietre sau insuficiență renală.
Oase casante şi deficit de vitamine
Consumul regulat de bere poate „fură” din vitaminele și mineralele din corp. Pentru a metaboliza alcoolul, organismul are nevoie de extra nutrienți, precum vitamine din grupul B. Dieta zilnică poate ajuta la satisfacerea acestei nevoie, însă corpul trebuie să lucreze mai mult pentru a le absorbi. Pe termen lung, acest proces poate duce la deficiență de vitamine, inclusiv la osteoporoză.