„Efectul de tunel”, legătura cu lipsa somnului și timpul petrecut în fața unui ecran / Ce consecințe are asupra sănătății

„Efectul de tunel”, legătura cu lipsa somnului și timpul petrecut în fața unui ecran / Ce consecințe are asupra sănătății
Sursa foto: Freepik

Lipsa conștientizării hranei, lipsa mișcării, aproximativ șase ore de somn pe noapte și șapte ore în fața ecranului, acesta este „efectul de tunel”, potrivit Știrileprotv.ro.

Lipsa somnului, consecințe grave pentru sănătate

Bogdan Pascu, medic endocrinolog a vorbit despre lipsa somnului și efectele timpului petrecut în fața ecranelor, la tineri.

„Părinții cred că stă 2-3 ore pe telefon. Realitatea e că ei stau 11 ore, și la scoală și în orice mediu. Creează un efect de tunel. Sunt într-o altă lume, nu știu ce mănâncă, când mănâncă. Dacă iei orice adolescent și îl întrebi: „Ce ai mâncat aseară?” – se blochează.” a spus Bogdan Pascu.

Șase ore de somn pe noapte, unsprezece ore de dispozitive mobile. Acesta este sedentarismul. Mâncare ultra-procresată, ronțăită non-stop.

Tiroida, afectată de alimentația greșită

„Deprivarea de somn produce o poftă de a mânca alimente ultraprocesate. Când sunt obosit, îmi doresc să manânc alimente ultrapocesate, bogate în zahăr” a adăugat medicul.

Apar kilogramele în plus. La analizele de sânge, obiectiv, se constată – creșterea colesterolului rău, LDL, scăderea colesterolului bun, HDL. Crește acidului uric. TSH se modifică.

„Tiroida se chinuie. E un mecansim de adaptare să regleze cea ce obezitatea determină, să mă adaptez la un corp mai mare. Tiroida încearcă prin creșterea acelui TSH. Hipofiza bombardează tiroida să secrete mai mulți hormoni tiroidieni pentru că hormonii tiroidieni mă ajută, apare hipo-tiroidism.”

Orice formă de mișcare zilnic. Lumină solară. Somn normal opt ore pe noapte. Masa de seară construită în jurul unei legume ne poate schimba viața în bine și, mai ales, ne poate îndepărta de acest „efect al tunelului”, potrivit sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`