BitDefender: Sectorul IT ”grav afectat” de instabilitatea politică

BitDefender: Sectorul IT ”grav afectat” de instabilitatea politică
Foto: Adevarul.ro

Instabilitatea politică are un efect devastator asupra pieţei de IT, iar alegerile sunt considerate adevărate bombe de către Florin Talpeş (foto), fondator şi CEO al BitDefender – o companie care oferă soluții de securitate recunoscute pe plan internațional, scrie Capital.ro.

Evenimentele politice care au loc acum în România afectează compania, dar într-o măsură mai mică deoarece piaţa locală reprezintă sub 5% din afacerile BitDefender.

„În Japonia avem o altă abordare de business. Aici oferim Bitdefender cu licenţă pe viaţă, spre deosebire de alte pieţe unde vindem licenţe pe un an. Ce înseamnă licenţă pe viaţă? Nu vorbim de 70-80 de ani, ci de viaţa sistemului de operare. Dacă ne uităm la America de Sud sau la România, durata de viaţă a sistemului de operare este de 5-6 ani, în SUA sau Japonia este de 3 ani,” a explicat Talpeş.

Florin Talpeș avertizează însă că instabilitatea politică din țara noastră afectează grav sectorul IT deoarece companiile IT care vor finanţare sau care intenționează să facă achiziţii sunt blocate.

Pentru a-și ilustra cuvintele, Talpeș a dat ca exemplu intrarea în insolvență a Hidroelectrica, care a blocat în piaţa financiară 700-800 de milioane de euro. De asemenea, omul de afaceri a observat că piaţa de IT a scăzut de fiecare dată când au avut loc alegeri în ţara noastră.

Iar sectorul IT este unul important de care trebuie să se țin seama deoarece potrivit ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică, IT-ul a contribuit cel mai mult la creşterea uşoară a PIB-ului în primul trimestru, după agricultură.