Casa Albă a cerut în mod oficial Congresului autorizarea unor atacuri militare în Siria

Casa Albă a cerut în mod oficial Congresului autorizarea unor atacuri militare în Siria
La câteva ore după discursul președintelui Barack Obama, Casa Albă a cerut în mod oficial Congresului autorizarea pentru a efectua atacuri militare cu scopul de a ”opri” și ”preveni” atacuri cu arme...

La câteva ore după discursul președintelui Barack Obama, Casa Albă a cerut în mod oficial Congresului autorizarea pentru a efectua atacuri militare cu scopul de a ”opri” și ”preveni” atacuri cu arme chimice, relatează AFP.

Potrivit proiectului de rezoluție trimis congresmanilor se arată că susținerea Congresului „va transmite un semnal clar despre atitudinea hotărâtă a Americii” în această problemă.

Preşedintele este autorizat să utilizeze forţele armate ale Statelor Unite cum consideră el necesar şi potrivit în legătură cu folosirea armelor chimice sau altor arme de distrugere în masă în conflictul din Siria„, se arată în document.

Totodată, în proiectul de serozluție sunt precizate două scopuri: „împiedicarea sau descurajarea folosirii sau proliferarea (inclusiv transferul către grupări teroriste sau alţi actori statali sau nonstatali), în interiorul, către sau din Siria a oricărei arme de distrugere în masă, inclusiv chimică sau biologică” și „protejarea Statelor Unite, aliaţilor şi partenerilor săi împotriva ameninţării pe care o constituie aceste arme”.

Obiectivul este de a „descuraja, opri, împiedica şi preveni posibilitatea unor viitoare folosiri ale unor arme chimice sau altor arme de distrugere în masă”, se precizează în text.

Fiecare dintre cele două Camere ale Congresului urmează să examineze documentul.