Cercetătorii explică senzaţiile resimţite în timpul morţii clinice

Cercetătorii explică senzaţiile resimţite în timpul morţii clinice

Experții elucidează misterul morții clinice, pe care multe persoane spun că au experimentat-o. Astfel, viziunile pe care acestea spun că le-au avut corespund unei reporniri a activităţii cerebrale atunci când circulaţia sangvină se opreşte la nivelul creierului, potrivit unui studiu publicat, luni, în Statele Unite.

Studiul a fost efectuat pe șoareci și este primul de acest fel, potrivit profesorului de neurologie Jimo Borjigin, scrie nytimes.com.

Cercetătorii au analizat electroencefalogramele – care înregistrează activităţile electrice ale creierului – efectuate pe nouă şoareci anesteziaţi, cărora le-a fost indus un stop cardiac.

În primele 30 de secunde, toţi şoarecii au cunoscut o creştere a activităţii cerebrale, care s-a dovedit foarte organizată în tot creierul şi care corespunde unei stări conştiente. În plus, neurologii au constatat acelaşi fenomen şi la şoarecii care se asfixiază.

„Am fost surprinşi de nivelul ridicat de activitate cerebrală. De fapt, în starea de moarte iminentă, numeroase semnale electrice cerebrale în starea de conştienţă le exced pe cele înregistrate în starea de veghe, fapt care ne face să credem că creierul este capabil să aibă o activitate electrică bine organizată în primele stadii ale morţii clinice”, a dezvăluit George Mashour, profesor de anesteziologie şi neurochirurgie la Universitatea Michigan, coautor al studiului.