Cine schimbă România – Costel Vânătoru, preot și cercetător în legumicultură, premiat pentru soiurile create la Buzău (VIDEO)

Cine schimbă România - Costel Vânătoru, preot și cercetător în legumicultură, premiat pentru soiurile create la Buzău (VIDEO)

B1 TV continuă campania de conştientizare civică „Cine schimbă România”, lansată împreună cu mai multe canale media, care îşi propune promovarea publică a resurselor ce pot regenera societatea românească. Campania, cea mai amplă din presa noastră, se adresează tuturor românilor care pur şi simplu s-au săturat să mai fie spectatori la degradarea continuă a propriei ţări şi este deschisă oricui doreşte să se implice în promovarea oamenilor şi a soluţiilor care pot schimba cu adevărat România în bine.

De fiecare dată când mâncați legume românești aveți șanse mari să consumați cel puțin o creație de-a lui. De ani buni, la Buzău, Costel Vânătoru creează noi soiuri de legume româneşti. Deși putea pleca în străinătate, pe un salariu mult mai mare, cercetătorul a ales România. De la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, pe care o coordonează, Costel Vânătoru schimbă România cum știe mai bine, prin gustul și calitatea legumelor pe care le creează. Datorită lui zestrea genetică legumicolă a României este invidiată în toată lumea.

„Am fost impresionat că gramul de sămânţă hibridă de tomate este foarte scump, practic echivala cu gramul de aur şi atunci am fost impresionat de ce costă atît de mult sămînţa hibridă şi oare noi nu putem face în România sămânţă hibridă?”
, spune cercetătorul.

Cu ambiție, pasiune, dar și un talent extraordinar, Costel Vânătoru a adus un suflu nou cercetării legumicole românești. Practic, după ani în care, alături de colegi, şi-a petrecut timpul în laborator, Staţia de Cercetare Buzău a devenit mai bogată în ceea ce priveşte numărul de gene şi hibrizi folosiţi în îmbunătăţirea unor soiuri legumicole.

„La tomate aveam 15-20 de linii, foarte puţine, acum avem peste 500 de linii stabilizate în baza de germoplasmă şi aşa am obţinut soiuri de tomate, Cristinica, apoi fasole Ioana, Anisia, Aura, apoi la catraveţi, Slănic, Triumf şi Sirius, apoi tomate hibrid Siriana, tomatele tip Cherry”, explică acesta.

De departe cele mai impresionante creaţii ale buzoianului rămân castraveţii pentru diabet şi asimilarea fructului exotic Gac, cunoscut ca având un efect protector împotriva celulelor cancerigene.

„Sunt în premieră obţinute în ţara noastră, au fost încercări multe, însă această plantă este dosebit de interesantă. Aceasta este deosebită pentru că conţine foarte mult licopen, depăşeşte de 90 de ori conţinutul în licopen al tomatei, pe urmă depăşeşte morcovul de 20-30 de ori în caroten”
, spune cercetătorul.

Un alt soi dezvoltat la Buzău este pepenele jeleu, pepenele cu coarne sau Kivano, numit din pricina gustului asemănător fructului de Kiwi.

„Castravetele ţepos sau Kivano, este important că se păstrează bine după recoltare. Sunt gustoase, zemoase, pot fi folosite în diverse preparate chiar ca atare”, a explicat Costel Vânătoru.

„Dumnezeu este în toate”, așa cum spun creștinii ortodocși se aplică perfect în privința lui Costel Vânătoru. Când nu creează noi soiuri de legume, cercetătorul slujește ca preot la Arhiepisopia Buzăului şi Vrancei.

„Foarte mulţi nu înţeleg mai ales că la Staţiunea Legumicolă Buzău coordonez activitatea de ameliorare genetică şi dincolo slujesc ca preot la Arhiepiscopia Buzăului şi mulţi ar crede că ar fi un război să vorbeşti de genetica plantelor şi acolo de lucruri duhovniceşti. Nu e un război, aceste misiuni se completează”, susține acesta.

Într-o cercetare subfinanțată, Costel Vânătoru a reușit să culeagă laurii succesului. A obţinut o medalie de aur pentru tomata Siriana, o medalie de argint pentru roşia Cristinica, bronz pentru soiul de roşii Florina, primind în acelaşi timp premiul Societăţii Române a Horticultorilor pentru întreaga carieră de cercetător.

Cine schimbă România – Costel Vânătoru, preot și cercetător

Embed:
Tags: