Creștere cu peste 4 grade Celsius a temperaturilor medii în România, în următorii 50-100 de ani

Creștere cu peste 4 grade Celsius a temperaturilor medii în România, în următorii 50-100 de ani
Foto: Agerpres.ro

În România, în următorii cel puțin 50 de ani, temperaturile medii vor crește cu peste patru grade Celsius, potrivit anexei la Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Strategiei Naţionale a României privind Schimbările Climatice /SNSC/ 2013-2020, publicată în Monitorul Oficial.

Așadar, în ciuda faptului că România va continua să aibă o climă temperată și patru anotimpuri, temperaturile medii anuale vor continua să crească în mod constant.

Potrivit estimărilor realizate de specialiști, în următorii 50-100 de ani, la nivel național se va resimți o creștere cu două grade Celsius a temperaturilor medii în timp de iarnă și o creștere cu peste trei grade Celsius a temperaturilor medii în anotimpul de vară.

Potrivit documentului citat, în zonele situate în afara arcului carpatic, în special, se vor înregistra temperaturi mai mari în anotimpul de iarnă, în timp ce, în zonele din sudul şi sud-estul ţării, se vor înregistra temperaturi mai mari în anotimpul de vară, cele mai afectate fiind zonele urbane, din cauza densităţii mari a construcţiilor, citează Agerpres.

În ceea ce priveşte precipitaţiile, meteorologii preconizează că acestea vor fi mai mari pentru perioade scurte de timp şi pe suprafeţe reduse, ceea ce va conduce la creşterea frecvenţei viiturilor. În contrapartidă, vor creşte perioadele secetoase mai mari, ceea ce va conduce la un deficit al resurselor de apă, pericol de producere de incendii forestiere, pierderea biodiversităţii, degradarea solului şi a ecosistemelor şi deşertificarea.