Crin Antonescu, despre o eventuală grațiere a lui Adrian Năstase: „Fac distincția între un președinte ales și unul interimar”

Crin Antonescu, despre o eventuală grațiere a lui Adrian Năstase: „Fac distincția între un președinte ales și unul interimar”

Președintele PNL, Crin Antonescu, a comentat joi informațiilor potrivit cărora ar urma să îl grațieze pe Adrian Năstase atunci când va ajunge președintele interimar al României, după ce președintele Traian Băsescu ar fi suspendat. Astfel, întrebat dacă intenționează să îl scape pe fostul premier de închisoare, liderul PNL a lăsat să se înțeleagă că nu va face acest lucru, precizând că știe să facă diferența între un președinte ales și unul interimar, al Senatului.

„Acestea sunt elemente simple ale dotării propangandistice de la unitatea de propangandă. O asemenea diversiune este reluată de 7-8 junaliști, comentatori din diferite posturi de televiziune atunci când se apasă pe buton. Refuz să discut despre ce o să fac sau nu o să fac. Pot să vă spun , dacă vom fi într-o asemenea situație, că înțeleg că până în perioada de până la referendum, să exercit responsabil, că una este un președinte ales și una este un președinte al Senatului. Fac această distincție și niciun fel de diversiune nu își are rostul”, a declarat Antonescu.

Preşedintele PNL şi co-lider al USL, Crin Antonescu, a fost ales „peste noapte” în fruntea Senatului. Schimbarea a avut loc marţi, după ce Vasile Blaga a fost revocat din această funcţie.

Preşedintele Senatului este al doilea om în stat. Prin urmare, dacă suspendarea preşedintelui va merge până la capăt, Antonescu, în calitate de şef al Senatului, va fi numit preşedinte interimar.

Potrivit Articolului 98 din Constituţie, „dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor”.