Directorul general al RMGC: Dacă România respinge proiectul Roșia Montană, despăgubirile ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari

Directorul general al RMGC: Dacă România respinge proiectul Roșia Montană, despăgubirile ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari

Directorul general al Roșia Montană Gold Corporation, Dragoș Tănase, a declarat miercuri seară, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „Talk B1”, de pe B1 TV, că în cazul în care statul român va respinge proiectul minier de la Roșia Montană, acționarii companiei ar putea cere despăgubiri care ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari.

„Noi am făcut investiții undeva la 500-600 de milioane de dolari în România. Așteptăm din 2006 până astăzi un răspuns pe acordul de mediu, un pas intermediar până la construirea minei. Constatăm că investiția este foarte întârziată și am solicitat un răspuns, care întârzie în mod nejustificat”, a declarat directorul.

„Dacă România respinge într-un mod nejustificat acest proiect, într-adevăr au existat aceste discuții. Acționarii noștri ar putea alege la momentul respectiv calea arbitrajului internațional pentru a repune compania în drepturi, de a construi mina de la Roșia Montană. Probabil că acționarii vor apela la tratatele internaționale de investiții la care România este parte și vor urma procedurile din acele tratate. Este un caz ipotetic și care evident presupune niște despăgubiri. Sunt niște reguli, proceduri, sumele care se vor cere acolo vor fi determinate de niște experți”, a mai spus directorul RMGC.

„Despăgubirile ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari. Sumele variază în funcție de metoda folosită de evaluare, prețul aurului, costurile la materiile prime. Nu putem estima acum suma respectivă. Sper să ajungem să mutăm discuția din nou în zona tehnică”, a explicat directorul.

Directorul RMGC: Am putea cere despăgubiri dacă Parlamentul respinge proiectul Roșia Montană

Embed: