Fost ministru croat, inculpat pentru crime de război la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial

Fost ministru croat, inculpat pentru crime de război la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial
Josip Boljkovaci, un fost oficial al serviciilor de informații iugoslave și fost ministru croat de Interne, a fost inculpat, marți, de justiția croată pentru execuția a 21 de civili suspectați de colaborare cu...

Josip Boljkovaci, un fost oficial al serviciilor de informații iugoslave și fost ministru croat de Interne, a fost inculpat, marți, de justiția croată pentru execuția a 21 de civili suspectați de colaborare cu regimul pronazist la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

Boljkovaci este acuzat că a ordonat condamnarea la închisoare şi execuţia a 21 de civili pe când era unul dintre responsabilii serviciilor secrete ale „partizanilor” comunişti (OZNA), sub comanda mareşalului Josip Broz Tito, viitorul lider al Iugoslaviei comuniste, a transmis Parchetul din Zagreb într-un comunicat.

Potrivit aceleiași surse, victimele au fost arestate la Duga Resa, la sud-vest de Zagreb și au fost ucise în mai și iunie 1945.

Boljkovaci a fost arestat în 2011 şi plasat în detenţie provizorie timp de o lună, în cadrul anchetei pentru aceste crime. Acesta a respins toate acuzaţiile care îi sunt aduse.

El a petrecut o mare parte din timp într-un spital penitenciar din cauza vârstei sale (93 ani) și a stării precare de sănătate.

Josip Boljkovaci a fost primul ministru de Interne croat după proclamarea de către Croaţia a independenţei de Iugoslavia în 1991.