Horia Roman Patapievici își va da demisia de la conducerea ICR

Horia Roman Patapievici își va da demisia de la conducerea ICR
Foto: exclusivnews.ro

Horia Roman Patapievici a anunțat că își va da demisia de la conducerea Institutului Cultural Român, în urma deciziei Curții Constituționale. Mai mult, acesta a spus că întreaga conducere a ICR va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condițiile reducerii severe a bugetului, relatează Mediafax.

Ministerul Finanţelor a informat ICR, printr-o adresă, că vor fi operate o serie de modificări, incluzând reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentând mai mult de o treime. De asemenea, ministerul a cerut ICR să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul aprobat la sfârşitul anului trecut, de 28,5 milioane de lei.

Curtea Constituțională a decis, marți dimineață, că Ordonanța de Urgență nr. 27/2012, adoptată de Guvern  pe 13 iunie, privind trecerea ICR din subordinea președinției în cea a Senatului este constituțională.

Decizia trecerii ICR în subordinea acestei Camere a Parlamentului a fost justificată de premier prin faptul că instituția culturală este „mult prea politizată.” Însă pozitia multor persoanlități culturale a fost de opoziție față de schimbare.

Mai întâi, câteva sute de susținători ai ICR au participat la un protest pașnic la sediul Institutului, purtând papion, în semn de solidaritate față de Patapievici. Apoi, în jur de 1.250 de oameni de cultură – Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, scenografi, actori, coregrafi – au semnat o petiție online, cerând anularea OUG.

ICR  avut parte de susținere și în plan internațional, mai multe organizații culturale din toată lumea protestând față de decizia guvernului.

Vezi AICI mai multe despre decizia CC

Ultima oră
09:15 - Un român din Dolj a săpat în curte pentru o piscină. Dar, ce a găsit îngropat acolo, l-a lăsat mască! S-a îmbogăţit pe loc!
08:39 - Care este starea de sănătate a lui Benone Sinulescu. Anunț important pentru fanii artistului
08:19 - De astăzi, românii nevaccinați anti-COVID-19 care se întorc din Grecia sunt obligați să intre în carantină
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie