Interceptări în dosarul de subminare a economiei naționale. Procurori: Vosganian a indus în eroare Guvernul

Interceptări în dosarul de subminare a economiei naționale. Procurori: Vosganian a indus în eroare Guvernul

Ministrul Economiei Varujan Vosganian a indus în eroare guvernul şi Adriean Videanu negocia cu reprezentanţii unor companii de gaz.  Este vorba despre mai multe interceptări telefonice apărute în referatul procurorilor din dosarul în care cei doi sunt acuzaţi de subminarea economiei naționale. 

Potrivit interceptărilor, ministrul Economiei de atunci, Adriean Videanu, era atenţionat că societatea Romgaz nu mai poate face faţă politicii de discounturi.

În 8.11.2009, fiind contactat de ministrul VIDEANU ADRIEAN, învinuitul PITEIU MARCEL ADRIAN îl atenționeaza că SNGN ROMGAZ SA nu mai poate suporta discounturile de 40 USD/mmc și că dacă se va continua cu această politică de discounturi, nu se va mai reuși realizarea investițiilor, ajungându-se la un dezastru.

PITEIU MARCEL ADRIAN: Alo.

ADRIEAN VIDEANU: Neaţa!

PITEIU MARCEL ADRIAN: No venit nimeni ieri.

ADRIEAN VIDEANU: Ţi-l trimit un pic pe MARIUS să stai de vorbă cu el acolo?

PITEIU MARCEL ADRIAN: Când?

ADRIEAN VIDEANU: Când zici tu.

PITEIU MARCEL ADRIAN: Da din punctul meu de vedere-i reglată treaba acolo. El, el are nişte probleme.

ADRIEAN VIDEANU: Păi nu. Să mai stai de vorbă cu el. Staţi mai pe îndelete.

PITEIU MARCEL ADRIAN: Da vin eu la Bucureşti săptămâna ce vine când ne întâlnim cu MARIANA GHEORGHE. Am făcut o analiză.

ADRIEAN VIDEANU: Da.

PITEIU MARCEL ADRIAN: Sub nicio formă nu mai putem da discoutul de 40 USD sau mărim preţul, altfel nu mai facem investiţiile.

ADRIEAN VIDEANU: Vii şi….

PITEIU MARCEL ADRIAN: Suntem aproape peste costuri cu dacă mergem tot anul. Nici nu l-am prins pentru la anul în buget.

ADRIEAN VIDEANU: Ok.

PITEIU MARCEL ADRIAN: Ar fi un dezastru.

ADRIEAN VIDEANU: Vii şi stăm de vorbă.

„Cunoscând interesul învinuitului IOAN NICULAE de obținere a unei situații favorabile în raport cu SNGN ROMGAZ SA în sensul achiziționarii în continuare de gaze naturale la prețuri preferențiale deși înregistra datoriile mai sus menționate, ministrul VARUJAN VOSGANIAN a găsit o modalitate care să confere aparența de legalitate viitoarelor sale demersuri în sensul că la data de 19 februarie 2008 a semnat personal și a susținut în Guvern Nota nr.13351 privind industria îngrășămintelor chimice din România prin care susținea că un număr de 10 combinate chimice, producători de îngrășăminte chimice, au nevoie de acordarea unor reduceri mai mari la prețul gazului pe care îl achiziționau de la SNGN ROMGAZ SA”, se mai arată în referatul procurorilor.

Aceștia consideră că „ministrul VARUJAN VOSGANIAN a indus în eroare Guvernul în acceptarea masurilor propuse deoarece ordinele pe care le-a dispus şi semnat în baza acestei Note nu au fost emise în favoarea celor 10 combinate, ci pentru „unicul beneficiar” respectiv învinuitul IOAN NICULAE şi prin el, SC INTERAGRO SA.

„Din ansamblul situațiilor de fapt descrise mai sus rezultă că ministrul VARUJAN VOSGANIAN a emis ordine succesive cu privire la acordarea reducerilor de preț la livrarea gazelor naturale vizând aceeași perioadă, începând cu data de 1 februarie 2008, în fiecare intervenind cu modificări care să satisfacă integral doleanțele grupului infracțional inițiat, constituit și coordonat de învinuitul IOAN NICULAE, ce a avut ca efect subminarea economiei naționale prin folosirea SNGN ROMGAZ SA”, mai transmit procurorii.