Invalidarea referendumului, în continuare în presa străină. WSJ: ”O victorie și pentru Uniunea Europeană”

Invalidarea referendumului, în continuare în presa străină. WSJ: ”O victorie și pentru Uniunea Europeană”
Presa străină continuă să comenteze decizia Curţii Constituţionale în legătură cu referendumul care a avut loc pe 29 iulie în România. ”O victorie şi pentru Uniunea Europeană" a calificat The Wall Stree...

Presa străină continuă să comenteze decizia Curţii Constituţionale în legătură cu referendumul care a avut loc pe 29 iulie în România.

”O victorie şi pentru Uniunea Europeană” a calificat The Wall Street Journal invalidarea referendumului. Publicația americană remarcă faptul că UE a criticat măsurile nepopulare ale USL de înlăturare a preşedintelui Traian Băsescu. „Disputele politice din ultimele luni i-au îngrijorat şi pe investitorii străini şi au afectat puternic moneda românească”, afirmă publicaţia citată, care menţionează că este posibil ca tensiunile de pe scena politică din România să continue şi după revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni.

Decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului din 29 iulie îi deschide calea lui Traian Băsescu pentru a se întoarce la postul său, după o luptă aprigă de putere între acesta şi guvernul de stânga, condus de Victor Ponta, scrie The New York Times. Publicaţia americană aminteşte că Traian Băsescu a fost suspendat pentru „încălcarea legilor fundamentale ale ţării şi depăşirea atribuţiilor constituţionale”.

Hotărârea judecătorilor Curţii Constituţionale a „ucis” speranţa reţelei cleptocratice în care e organizată oligarhia financiară dâmboviţeană, de subjugare a independenţei justiţiei româneşti”, titrează Deutsche Welle. Potrivit sursei citate, dilema celor care n-au fost în stare să aştepte cuminţi alegerile din toamnă şi anticipatul vot pro-USL al majorităţii covârşitoare a cetăţenilor rămâne întreagă după sentinţa Curţii, declanşând grăbitul lor război pierdut cu onestitatea, cu ponderea, cu instituţiile, apoi cu occidentul şi cu presa liberă”, scrie Deutsche Welle.