Jocurile Olimpice: Reprezentantei Arabiei Saudite la judo i s-a interzis să poarte hijab, vălul islamic, la competiție

Jocurile Olimpice: Reprezentantei Arabiei Saudite la judo i s-a interzis să poarte hijab, vălul islamic, la competiție
Foto: france24.com

Unei reprezentante a Arabiei Saudite la judo în cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra i s-a interzis să poarte hijabul (vălul islamic ce acoperă părul) în timpul competiției.

Președintele Federației Internaționale de Judo, Marius Vizer, i-a cerut lui Wojdan Shaherkani să participe la competiție cu capul descoperit, relatează AFP.

„Atleta din Arabia Saudită va lua parte la competiția de judo și va lupta în conformitate cu spiritul și principiul sportului, deci fără hijab,” a spus Vizer în timpul tragerii la sorți de joi. În judo există reguli foarte stricte privind siguranța competitorilor și un acoperământ pe cap este considerat a fi un risc pentru sănătatea sportivului care îl poartă.

În plus, participarea lui Shaherkani este considerată oricum riscantă pentru siguranța ei. Aceasta practică judo de doi ani, neavând nici măcar centura neagră, deci probabil nu se va apropia de nivelul celorlalți competitori. În prima rundă, va lupta cu Melissa Mojica din Puerto Ricom, locul 13 mondial.

Wojdan Shaherkani, de 18 ani, face parte dintr-o echipă de două femei care reprezintă Arabia Saudită la categoria grea la Olimpiada de la Londra. Este prima dată când conservatorul regat trimite o astfel de echipă la Jocurile Olimpice și a făcut-o doar cu condiția ca cele două să respecte un cod vestimentar strict, în conformitate cu sharia, legea islamică.

Cealaltă femeie din echipa Arabiei Saudite este Sarah Attar, alergătoare în cursa de 800 de metri, care a fost crescută în California și care și-a petrecut puțin timp în regat. În fotografia oficială pentru Jocurile Olimpice, aceasta apare fără văl.