Las Vegas se mută în Europa: Regele cazinourilor, Sheldon Adelson, va investi peste 16 miliarde de euro în jocurile de noroc

Las Vegas se mută în Europa: Regele cazinourilor, Sheldon Adelson, va investi peste 16 miliarde de euro în jocurile de noroc

Las Vegas se mută în Europa. Magnatul american al cazinourilor, Sheldon Adelson, a decis să îşi extindă afacerile şi să construiască un Euro Vegas în Spania. Acesta va investi şaisprezece miliarde de euro în construcţia unei staţiuni destinate jocurilor de noroc. Tot ce îi rămâne de făcut este să decidă locaţia, fie la Madrid, fie la Barcelona.

Proiectul a fost catalogat de publicaţia „The Economist” ca fiind cel mai mare pariu al Europei. Construcţia Euro Vegas-ului va dura între patru şi cinci ani iar până atunci toate detaliile vor fi puse la punct. Regele cazinourilor din Statele Unite speră să dezvolte în Europa o replică a Las Vegas-ului. Spania a fost aleasă ca destinaţie datorită climei, dar şi graţie sprijinului oferit de guvernul de la Madrid. Oficialii speră că proiectul va ajuta la scăderea ratei somajului, care a depăşit douăzeci şi trei de procente iar în rândul tinerilor trece de cincizeci la sută.

Cazinoul va atrage până la un miliard de oameni pasionaţi de jocurile de noroc, din toate ţările europene. Iniţial, compania americană va investi şase miliarde de euro pentru construcţia de complexuri hoteliere, iar proiectul va continua cu ridicarea mai multor restaurante, magazine, terenuri de golf şi centre de conferinţe. Publicaţia Forbes estimează că vor fi create aproximativ 260 de mii de locuri de muncă pentru spanioli.

Autorităţile spaniole au declarat că sunt în favoarea cazinoului, însă există şi critici care se tem că Spania se va transforma într-un nou paradis fiscal iar proprietarul său va încerca să obţină scutiri de taxe şi derogări de la anumite legi spaniole, precum fumatul în locuri publice. În schimb, grupuri ale societăţii civile consideră că Euro Vegas-ul va încuraja dependenţa de jocurile de noroc şi va duce la o sporire a criminalităţii organizate.

Spania este deja a patra destinaţie turistică din lume, vizitată anual de peste cincizeci şi şapte de milioane de oameni. Odată Euro Vegas-ul construit, ar atrage alţi unsprezece milioane de turişti şi ar aduce peste cincisprezece miliarde de euro economiei spaniole.