Lucrarea „Edgerunner” de Paul Neagu, considerat cel mai valoros sculptor român de la Brâncuși, va fi amplasată permanent la Londra (FOTO)

Lucrarea „Edgerunner” de Paul Neagu, considerat cel mai valoros sculptor român de la Brâncuși, va fi amplasată permanent la Londra (FOTO)
Sculptura „Edgerunner,” aparținând artistului român Paul Neagu, va fi amplasată permanent în „Londra Mare” (Greater London), care acoperă capitala și zona metropolitană înconjurătoare. Sculptura se...

Sculptura „Edgerunner,” aparținând artistului român Paul Neagu, va fi amplasată permanent în „Londra Mare” (Greater London), care acoperă capitala și zona metropolitană înconjurătoare.

Sculptura se va afla în parcul Owen’s Fields din burgul Islington, fiind prima lucrare de artă publică a unui artist român care va fi expusă permanent în Greater London.

Ceremonia de inaugurare va avea loc miercuri, 25 iulie, la ora 18:00. La eveniment vor participa Dr Ion Jinga, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Jilani Chowdhury, primarul Islingtonului, Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra, precum și Tony Neagu, Șerban Cantacuzion și Iolanda Costide, reprezentanți ai Paul Neagu Estate, conform site-ului oficial al burgului Islington.

„Edgerunner” are 3,35 metri lungime, 1,50 metri înălțime, cqntărește 500 de kilograme și este făcută din oțel inoxidabil. Proeictul amplasării sculpturii în spațiul public londonez a fost declanșat de catre ICR Londra acum doi ani de zile, demersurile realizându-se împreună cu Paul Neagu Estate.
„Edgerunner” sugerează o formă hibrid, parțial plug primitiv sau baros, derivat dintr-un concept central al limbajului vizual al lui Neagu, linia, se relatează pe același site. În engleză, „edge runner” înseamnă „tăvălug” sau „moară de fărâmițare.”

În perioada 19-26 iulie, ca parte a programului românesc din cadrul Olimpiadei Culturale, la Londra vor fi inaugurate mai multe sculpturi în aer liber și lucrări de mobilier urban cu design inedit, care vor fi amplasate în parcurile londoneze.

Paul Neagu (1938 – 2004) este considerat de mulți ca fiind cel mai important artist român de la Brâncuși încoace, relatează Adevărul. A absolvit cursurile Universității Naționale de Artă din București în 1959. În timpul perioadei Ceaușescu, lucrările sale au fost interzise, așa că s-a stabilit la Londra în 1970, primind cetățenie britanică în 1976. Opera sa include sculptură, desen, pictură, instalații, poezie, performance art, fiind apreciat și ca profesor. Mulți importanți artiști britanici contemporani i-au fost studenți. Lucrările sale au fost expuse la Modern Art Oxford, Bienala de la Paris, Whitechapel Gallery, Hayward Gallery, Serpentine Gallery și ICA London. Lucrări ale sale se află în expozițiile permanente ale unor muzee importante ca Tate și Muzeul de Artă Contemporană din Tokyo.
Foto: artclue.net