MAE: Dacă mergeți cu mașina în Franța, trebuie să dețineți un aparat etilotest

MAE: Dacă mergeți cu mașina în Franța, trebuie să dețineți un aparat etilotest

Ministerul Informațiilor Externe a emis o informare conform căreia de la 1 iulie 2012 toți conducătorii auto în Franță subt obligati să posede un aparat pentru verificarea alcoolemiei – ethylotest. Excepție de la această nouă regulă fac conducătorii vehiculelor cu două sau trei roți care au o capacitate cilindircă mai mică de 50 de centimetri pătrați.

“Aparatul trebuie să respecte condiţiile de valabilitate prevăzute de fabricant: data expirării şi certificarea conformităţii cu normele legale. Există două tipuri de aparate: etilotest chimic şi etilotest electronic. În general costul etilotestului chimic este de 1-2 euro, iar cel al etilotestului electronic depăşeşte 100 euro. Aceste dispozitive se pot achiziţiona atât din hipermarketuri, cât şi din magazinele de cartier. În cazul utilizării dispoztivului chimic, este preferabil să se achiziţioneze două aparate,” se precizează pe site-ul MAE.

De la 1 noiembrie 2012, conducătorii care nu dețin un astfel de ethylotest vor fi sancționați cu o amendă de 11 euro în cazul unui control rutier. De asemenea, în Franța este interzisă conducerea autovehiculelor când valoarea acestui indicator depășește 0,25 mg/l.